FC Kemin kasvatti Joona Vetelin terveiset Norjasta

3.1.2017


Terve, Joona Veteli missä olet?

 • Norjassa Fredrikstadissa, tutustumassa uuteen seuraani, jonka kanssa olen juuri allekirjoittanut kolmen vuoden ammattilaissopimuksen.

Miksi juuri Norja ja Fredrikstad FK?

 • Fredrikstad FK on yksi Norjan historian menestyneimmistä seuroista ja heidän tavoitteena on nousta takaisin Norjan Liigaan. Seuralla on vyöllään useita Norjan mestaruuksia ja Cup voittoja, joista viimeisin vuodelta 2006.

  Siirto tänne tuntui juuri oikealta tässä vaiheessa uraa. Olen viettänyt nyt aikaa tutustuen seuraan ja sen historiaan ja fasiliteetteihin. Onhan tämä aika vaikuttavaa, kun vertaa Suomeen. Seuralla on uusi stadion, joka vetää 13000 ihmistä ja otteluissa käy keskimäärin yli 6000 katsojaa. Kaupungissa kulkiessa näkee kuinka ihmiset hengittävät jalkapallosta ja seura on heille tärkeä. Stadionilta löytyy kaksi salia ja kaikki tukee vain ja ainoastaan menestymistä jalkapallossa. Stadionin läheisyydessä on omat lääkärit ja fysioterapeutit heti käytettävissä. Ihmetystä herätti myös akatemia, jonka luokkatilat ovat aivan stadionin vieressä, jotta juniorit voivat harjoitella ammattimaisesti ja hoitaa opinnot myös kunnialla.

  Kaikesta vain huokuu tekemisen meininki ja itsellä tuli heti olo, että täällä voin kehittyä seuraavalle tasolle.

Tavoitteet uudessa seurassa?

 • Kuten jo sanoin, seuran tavoitteena on nousu Tippeliigaan ja itselläni on tavoitteena lunastaa aloituspaikka ja auttaa seuraa nousemaan takaisin liigaan. Samalla tämä tarjoaa uuden askeleen urallani toteuttaa ammattilaisen elämää ja tavoitella unelmiani.

  Työ tavallaan vasta alkaa, sillä kilpailu pelipaikoista tulee olemaan kova ja pääsen ensimmäistä kertaa haistamaan mitä oikea ammattimaisuus on ympäristössä, jossa vain ja ainoastaan tavoite on menestyä urheilussa.

Lyhyesti Joona, mikä on ollut tiesi ja tarinasi ammattilaisuuteen?

 • Pikku pojasta asti olen potkinut palloa ja harrastanut kaikenlaista urheilua. Painissa minulla on useita Suomen ja KLL:n mestaruuksia. Jalkapallosta tuli se kaikkein läheisin laji itselleni Kallen ja Keijon tulessa valmentamaan FC Kemiin.

  Matkan varrella olen tehnyt oikeita valintoja urallani ja minua on ympäröinyt oikeat ihmiset. Yhdessä olemme luoneet minulle oikean polun kehittyä ja viimeisimpänä sain edustaa kotikaupunkiani Veikkausliigassa PS Kemin riveissä.

  Olen ollut myös aina nöyrä kuuntelemaan oikeita ihmisiä, on ollut paljon puhujia, mutta vähemmän niitä, jotka oikeasti tietävät mitä vaatii päästä ammattilaiseksi. Ympärilläni olleet ihmiset ovat hengittäneet futista joka solullaan ja kertoneet mitä ammattimaisuus on. Erityisesti Keijo ja Kalle Huusko, Oleg Eprintsev ja Aleksei Eremenko ovat olleet tällaisia ihmisiä.

Miten nuorena poikana harjoittelu sujui Kemissä ja mitä sarjoja pelailitte?

 • En ollut itse pahemmin kiinnostunut nuorten sarjoista ja halusinkin mahdollisimman nopeasti edustusjoukkueen mukaan ja siinä mielessä FC Kemi oli loistava paikka kasvaa, sillä seurassa edustusjoukkue tuki ainoastaan junioreiden kehitystä ja toimi hyvänä kasvualustana nuorelle pelaajalle. 

  Harjoittelimme myös paljon futsalia ja pelasimme tajuttoman määrän eri pienpelejä lämpimissä saleissa. Lämmöllä vieläkin muistelen Urheilutalon pienessä salissa pelattuja hurjia futsalmatseja.

  Halusin pelata paljon futsalia, koska Junkohallissa oli todella kylmä ja ovet päivisin lukossa, joten sinne ei hirveästi mieli tehnyt mennä. Futsalissa sain paljon kosketuksia palloon ja pienessä tilassa opin käyttämään fysiikkaa, taitoa, sekä pelikäsitystä. Saimme myös joukkueena maistaa menestystä futsalissa, joka poiki sitten lisää intoa harjoitella futista. Menestyksen myötä etenin nopeasti edustusjoukkueeseen, jossa pääsin pelaamaan ex-ammattilaisten rinnalle ja meno oli fyysistä ja henkisesti hyvin vaativaa. Futiksessa ovat kuitenkin aina olleet päätavoitteeni.

Terveiset alueen tekijöille ja junioreille?

 • Muistakaa juniorit uskoa unelmiinne ja tehdä paljon töitä niiden eteen. Vain omalla-ajalla voi kehittyä pelimieheksi ja sen jälkeen pitää osata myös kuunnella oikeita ihmisiä, joilla on kokemusta ammattimaisuudesta. He osaavat kyllä neuvoa sinua, jos olet vain halukas kuuntelemaan ja oppimaan.

  Kiitokset kaikille junnuvalmentajilleni, sekä erityisesti Ari-Pekka Lätille ja Mika Vettaiselle, sekä kasvattiseuralleni FC Kemille, että jaksoitte katsoa meitä vilkkaita poikia.

  PS. Nyt teillä junioreilla on myös oma Tekniikkatalo seuran puolesta, jossa päivät voi potkia lämpimässä ja vielä ilmaiseksi, joten jos haluat ammattilaiseksi on sinulla siihen nyt paremmat mahdollisuudet kuin minulla. Kukaan ei sitä tule puolestasi tekemään!