FC Kemi Futsal-Liiga - kausiennakko

30.9.2016

Kuva: Nina Susi, Pohjolan Sanomat
Kuva: Nina Susi, Pohjolan Sanomat

FC Kemin liigakausi 2016/2017 starttaa huomenna la 30.9.2016 klo 17 Leijona FS vastaan.

FC Kemin valmentajakaksikko Markku Kalermon ja Kalle Huuskon mietteet hieman ennen H-hetkeä.


Millä tavalla kauteen valmistautuminen eroaa viime vuodesta, vai eroaako se, nyt kun on yksi Liiga-vuosi takana? 

Markku
Joukkue lähtee historiansa toiseen futsal-liigakauteen vuoden kokeneempana. Valmennuksellisesti viime kausi kertoi paljon liigan tasosta ja joukkueen omista vahvuuksista ja heikkouksista. Analyysit peleistä kertoivat selkeästi ne osa-alueet, joiden kehittämisessä on ollut kuluvan harjoituskauden päähuomio. Suurin osa meitä vastaan tehdyistä maaleista seurasi tiettyjen puolustuksellisten elementtien pettämisestä. Niitä on nyt pyritty korostamaan harjoituskauden aikana.

Kalle 
Näen, että tällä kaudella joukkue tulee kokemaan suurimman muutoksen moneen vuoteen. Olen valmentanut osaa pelaajista jo 7 vuotta, he ja joukkue ovat kasvaneet rinnallani. Nyt on kuitenkin uusia pelaajia nousemassa joukkueeseen mm. Ville Uimaniemi, Vesa Lilja ja Tuukka Pikkarainen astuvat isoihin saappaisiin. Toisaalta näiden nuorien pelaajien kohdalla on tehty enemmän oikeansuuntaisia liikkeitä futsalin kannalta.


Useat liigajoukkueet ovat vahvistaneet kokoonpanojaan jopa ulkomaalaisilla pelaajilla. Miten FC Kemissä, luetetaanko edelleen oman alueen kasvatteihin vai onko odotettavissa yllätysnimiä kokoonpanoissa. 

Markku 
FC Kemi on koko alueen joukkue, jonka rungon muodostavat Kemi-Tornio alueen parhaat pelaajat. Joukkueen ikärakenne on nuori, sillä pelaajien keski-ikä on 20,2 vuotta. Uusina pelaajina viime kauden ryhmään ovat liittyneet Harri Kurkela ja maalivahti Lari Honkanen, joka pelasi viime kaudella Tervareissa.

Kalle 
Isoin motivaation lähde minulle valmentajana on pärjätä alueen omilla kasvateilla, joiden uraa olen ollut rakentamassa jo pienestä pitäen. Tätä tunnesidettä ja tehtävän vaikeutta on monen ihmisen vaikea ymmärtää.
 
Voisimme käyttää pelimerkkejä ulkomaalaisten pelaajien hankkimiseen, mutta tämä ei ole meidän ideologiaa. Haluamme kasvattaa omat pelaajat ja luoda alusta asti systeemin, joka tuottaa vuodesta toiseen pelaajia. Tämä ei tietenkään ole helppoa ja emme missään nimessä sulje pois vaihtoehtoa, että jossain vaiheessa voimme palkata ulkomailtakin ammattilaisia joukkueeseen, mutta tässäkin tapauksessa näkisin vahvistusten olevan vain omien pelaajien tukemista kohti Euroopan huippua.
 
Koen siis suurta tyytyväisyyttä saada valmentaa seuran omia kasvatteja futsal-liigassa. Pari vuotta sitten pelasimme vielä kakkosdivisioonassa, nyt käymme menestymässä kansainvälisissä turnauksissa.


Futsal-sarjakausi alkaa osittain jalkapallokauden kanssa päällekkäin. Millä tavalla tämä näkyy joukkueessa? 

Markku
Sarjakausi alkaa tosiaan päällekkäin jalkapallokauden kanssa, mutta suurin osa pelaajistamme on keskittynyt pelkästään futsal-harjoitteluun jo kahden kuukauden ajan. Jalkapallopuolelta ryhmään liittyy vielä varmaan muutamia pelaajia, mutta sen näkee tarkemmin kauden siellä päätyttyä.

Kalle
Suurin osa pelaajista satsaa futsaliin ykköslajinaan, muutama pelaaja haluaa tavoitella Veikkausliigasta paikkaa ja se on kunnioitettavaa. Tämä myös osoittaa, että meillä kaikki pelaajat ovat nälkäisiä ja haluavat todella menestyä urheilussa. Seurastamme voi kasvaa futsal-liiga pelaajaksi tai Veikkausliiga pelaajaksi näin ei voi tehdä kovin monesta seurasta. Tampereen Ilves taitaa olla meidän lisäksi ainoa?


Miksi kotiyleisön kannattaisi ehdottomasti tulla katsomaan futsal-liigaa?

Markku
Kotiottelut olivat viime kaudella FC Kemin sarjapaikan säilymisen takeena, sillä hankituista 23 pisteestä peräti 19p otettiin Tervahallilta. Vähäisin syy ei suinkaan ollut kotiyleisö, joka kannusti oman alueen poikia varauksettomasti. Surkeasta 4 vieraspisteestä puolet saatiin Oulussa, johon FC Kemin faniryhmä teki kannattajamatkansa. Sekin kertoo yleisön merkityksestä nuorelle joukkueelle.

Kalle
Omankylän pojat tarvitsevat yleisöstä kuudennen kenttäpelaajan. Ilman yleisön valtavaa tukea eivät pojat olisi tällaisiin suorituksiin yltäneet. Futsal on myös peli, jossa sattuu ja tapahtuu niin yleisössä kuin kentällä. Olen kuullut yhden ihmisen kommentoivan futsalia tylsäksi ja hänkin tosin totesi, ettei ollut yhtään ottelua nähnyt :)

On siinä vain jotain erityistä, kun omat juniorit pystyvät taistelemaan voitosta muita ammattijoukkueita vastaan ja kotiyleisö on aina elänyt todella tunteella otteluissa. Kemissä on myös mahtava buumi futiksessa PS Kemin menestyksen myötä. Sauvosaaresta on kasvanut hieno jalkapallopyhättö ja PS Kemi on saanut myös oman kannattajaryhmän. Toivottavasti alueen ihmiset ja futisfanit löytävät PS Kemin pelienkin jälkeen itsensä lämmittelemästä Tervahallilta, sillä kylmäksi ei meidän peleissä jää kukaan. 

FC Kemin peleissä voit nähdä ja kuulla Iiro Vanhan taituruutta, Keijo Huuskon tahtoa, Ville Uimaniemen johtajuutta, Tuukka Pikkaraisen vasenta tykkiä, Henri Lousteen tarinoita, Joona Vetelin viileyden, Sami Huhtiniemen intoa, Do Khupen harhautuksia, Jani Kokkilan taistelua, Vesa Liljan yllätyksellisyyttä jne.. Joukkue on täynnä mahtavia persoonia ja tarjoaa yleisölle illasta toiseen ihailtavaa ja hämmästeltävää. 


Valmennukselliset tavoitteet? Jos ajatellaan pelaajien kehityskaaren kasvua, niin mihin valmennuksellisiin asioihin tulette kiinnittämään tarkemmin huomiota? 

Markku
Aiemmin sivuttiinkin jo valmennuksellisia painopistealueita, jotka ovat tämän kauden kehittämisen teemoja. Niiden lisäksi on jo kesästä alkaen toteutettu nuorten pelaajien kohdalla henkilökohtaisia fysiikka- ja ravinto-ohjelmia. Fyysisyys oli yksi suuri puute viime liigakauden peleissä nuorimpien pelaajien kohdalla.

Kalle
Pelaajien täytyy näyttää päivä päivältä enemmän futsalpelaajilta ja heidän tavoitteellisuus täytyy näkyä kentällä ja sen ulkopuolella. Ammattilaiseksi tullaan vain valinnoilla ei verkkareilla.


Mitkä asiat näette joukkueen heikkoutena ja mitkä vahvuutena.
 
Markku
Vahvuutena FC Kemillä on tulevallakin kaudella vauhdikas ja varmaankin yleisöön menevä puolustus- ja hyökkäyspeli. Heikkous taas tulee äsken mainitusta vahvuudesta. Joskus vauhti aikaansaa huonoja ratkaisuja eikä pelin rytmittäminen aina onnistu.

Kalle
Kokemusta ei voi ostaa, nämä ovat legendaarisen futsalpelaajan ja valmentajan Oleg Epritsevin hyvät opit.

Kokemusta olemme yrittäneet hankkia ulkomailta kovista turnauksista ja toivottavasti pelaajat ovat taas valmiimpia.


Lyhyt arvio sarjakärjestä, omasta sijoituksesta ja tavoitteista?

Markku
Tulevalle kaudella useat joukkueet ovat tehneet merkittäviä pelaajahankintoja, joten menestymiseen on yhä suurempia kiviä kaadettavina. Suurimmat ennakkosuosikit ovat viime kauden finalistit Sievi FS ja Ilves FS, mutta kovat hankinnat tehnyt KaDy lienee näin etukäteen jopa näitäkin vahvempi. Hyvän harjoituskauden, pelaajien sitoutumisen futsaliin ja tietysti viime kauden kokemusten ansiosta joukkueen tavoite ei voi olla muuta kuin pääsy pudotuspeleihin.

Kalle
Minä, Markku ja Keijo haluamme aina voittaa kaiken ja varsinkin nuoren joukkueen kanssa se ei mitenkään ole mahdollista. Pelaajat kasvavat kulttuuriin, jossa halu voittaa näkyy jo harjoituksissa ja taka-askeleita ei oteta. 

Tiedämme, että liiga on todella kovatasoinen ja joukkueiden ammattimaisuus kehittyy huimaa vauhtia.  Useat joukkueet myös vilisevät niin ulkomaalaisia vahvistuksia, kuin maajoukkuepelaajia. Mitä kovempi vastustaja sitä enemmän itse nautin pelistä ja olen huomannut, että näin on alkanut olla myös suurimmalla osalla pelaajista. Pelaajia ja meitä ei enää motivoi kakkos-ja kolmosdivisioonan pelit. Tästä syystä futsal on meille tärkein tie kehittää pelaajia ja itseä. 

Koen suurta nautintoa oppiessani tässä lajissa jatkuvasti jotain uutta ja mikä parasta sen pystyy siirtämään myös pelaajiin, jotka harjoittelevat ja elävät kuten ammattilaisen pitää. Harjoittelemme joukkueen kanssa 4-6 kertaa viikossa, tämän päälle tulee vielä koulun päiväharjoitukset ja pelaajien omat fysiikkaohjelmat. Vaikka kaikki pelaajat eivät varmasti Euroopassa ammattilaisina tule pelaamaan on kuitenkin kiva tietää poikien lähtiessä opiskelemaan yliopistoihin ym., että he voivat kävellä koulun käytävillä rintapystyssä ja heillä on varmasti tavoitteita elämän muillakin osa-alueilla. Tämähän on vain urheilua, mutta on se vain pirun kivaa!

Kaikki huomenna kannustamaan FC Kemi voittoon Leinoja Futsalista!