Nettitoimituksen kysymykset valmennuspäällikkö Kalle Huuskolle jalkapallo ja futsal toiminnan eriyttämisestä

26.9.2016

FC Kemi tiedotti jalkapallo ja futsal puolen eriytymisestä mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

FC Kemi tarvitsee uusia toimijoita ja ajatuksia kehittääksemme edustusta kohti kakkosdivisioonaa. Satsaamalla ammattitaitoiseen valmennukseen ja vahvistamalla seurajohtoa saamme toivottavasti seuran edustusjoukkueen nousemaan sarjaportaan ylemmäs ja pelaajien on helpompi nousta Veikkausliigaan PS Kemin riveihin. Yksikään pelaaja alueella ei ole kykenevä nousemaan suoraan juniorisarjoista Veikkausliigaan, väliin tarvitaan hyvä edustusjoukkue ja FC Kemillä sellainen löytyy jatkossakin.

Seuran futsal toiminta ajautui menestyksen myötä tilanteeseen, jossa täytyi tehdä valintoja niin valmentajien, kuin seuran puolelta. Seuran kysyessä haluammeko panostaa Markun ja Keijon kanssa täysillä futsaliin, oli päätös helppo, sillä meillä on käsissämme tukku nuorten maajoukkuepelaajia futsalin puolelta ja erittäin nälkäinen joukkue futsal-liigassa.

Uuden managerin Mikko Korkiakosken johdolla, on myös seuran taloudelliseen puoleen tullut lisää vastuunkantajia. Myös seuran junioripäällikkö Tuomo Saarelan konsultaatiot ovat selvästi kehittäneet seuran taustatyötä. Seuran toiminnan täytyikin kehittyä, jotta urheilullisesti pystymme ottamaan seuraavan askeleen.

Mikään ei siis muutu, FC Kemin tavoitteet vain jakautuvat kahteen rintamaan joita molempia vahvistetaan vastaamaan seuran tavoitteita.

Haluamme olla kehittämässä pelaajia entistä enemmän Veikkausliigaan Juha Pasojan, Keijo Huuskon, Jaakko Isterin, Anssi Jaakkolan, Tommy Torvikosken, Joonas Ikäläisen, Tuomas Tyystälän, Joona Vetelin, Aleksi Räihän, Paavo Jokisen, Joni Lehosmaan ja Topias Wienan kaltaisten pelaajien rinnalle.


Mitä nuoren pelaajan pitäisi tästä ajatella, ovathan tottuneet menestymään FC Kemin alla niin jalkapallossa kuin futsalissa?

Pelaajan kannattaa kuunnella sydäntään ja pelata siellä missä tuntee, että omat tavoitteet urheilijana täyttyvät. FC Kemi tarjoaa ainoana seurana väylän jossa unelmat voivat täyttyä niin futsal ammattilaisena kuin Veikkausliigapelaajana. Tällaisen mahdollisuuden pystyy Suomessa tarjoamaan ainoastaan pieni ja sympaattinen FC Kemi noin 150 junioria ja Suomen suurin junioriseura Tampereen Ilves noin 4000 junioria. Aika mieletöntä, kun pysähtyy hieman miettimään.

FC Kemissä on, kuitenkin aina menestystäkin tärkeämpänä pidetty pelaajien kasvamista ihmisinä ja moni pelaaja on vaikeista lähtökohdista huolimatta menestynyt mallikkaasti elämässään.


Miksi FC Kemi panostaa myös futsaliin?

Futsalissa maaperä on otollinen seuran, lajin ja itsemme kehittämiselle, jalkapallossa kenttä on hajaantunut. Futsal luo perustan josta voi alkaa rakentaa pelaajaa. Futsal myös sopii meidän kaltaiseen maahan jossa talvi kestää todella pitkään. Hyvänä esimerkkinä voisi toimia Islanti jossa on myös pienet hallit ja pitkä talvi.

Nämä islantilaiset pelaajat jotka nyt menestyivät EM-kisoissa eivät ole päässeet nauttimaan nuorena isoista uusista halleista ja A-valmentajista, ehkä he harrastivat paljon peliä nimeltä Futsal tai ehkä sille ei ole muuta nimeä kuin pienpeli.

Ei pidä ymmärtää väärin ei Espanjassa, Islannissa, Argentiinassa, Portugalissa, Brasiliassa ja Italiassa pelata futsalia tullakseen pelkästään paremmaksi futsalpelaajaksi. Näissä maissa ei erotella lajeja vaan se kuuluu automaattisesti harjoitteluun tullakseen paremmaksi jalkapalloilijaksi, tämä liittyy paljon olosuhteisiin. Tästä syystä näistä lämpimistä maista löytyy paljon ulkofutsalkenttiä keskustan jokaisesta kulmasta, Suomesta ja Islannista taas koulusaleja. Näillä futsal areenoilla lapset harrastavat pihapelejä päivät pitkät, eivätkä nämä asfalttipintaiset kentät vaadi niin paljon jatkuvaa huoltoa. Isojen kaupunkien keskustoihin ei edes mahdu riittäviä määriä jalkapallokenttiä.

Suomessa homma ei siis ole olosuhteista kiinni vaan aivan jostain muusta ja tätä yritin avata minun näkökulmasta. Kuka tietää olenko oikeassa, mutta nykyiset tulokset tiedämme ja myös näiden maiden tulokset tiedämme, joissa futsal on yhtä kuin jalkapallo junioreille.


Mitä ajattelet alueen ja suomalaisen jalkapalloilun tilasta?

Suomessa ja alueella tehdään kyllä paljon oikeitakin asioita juniorityössä ja nostan hattua kaikille tekijöille jotka satsaavat älyttömästi vapaa-aikaansa nostaakseen suomalaisen futiksen tasoa. En kuitenkaan allekirjoita tätä massojen keskittämistä. Massoja tarvitaan, mutta yksilöistä maajoukkueet koostuvat. Siksi ihmettelen, miten palloliitolla on varaa tällaisia pieniä kaupunkeja ja seuroja sivuuttaa jakaessaan akatemioiden ja aluevalmentajien resursseja. Tältä alueelta on kuitenkin noussut todella paljon menestyksekkäitä jalka-ja futsal pelaajia, huolimatta siitä, ettei Kemi-Tornio alueella näy liiton junioripuolen satsauksia, aluevalmentajia ja tehoryhmiä ym.

Silti täältä tulee enemmän liigafutaajia kuin esim. Rovaniemeltä tai Oulusta. Tämän kun suhteuttaa vielä pelaajamääriin niin tilanne muuttuu käytännössä jo naurettavaksi.

Tarvitaan paikallista yhteistyötä ja oikeat linjaukset, jotta saamme äänemme kuulumaan.

Olen ja seuramme on aina liputtanut Kemi-Tornion alueen yhteistyön merkitystä ja liputamme edelleen. Näemme tämän olevan ainoa mahdollisuus osoittaa Etelä-Suomeen meidän työllä olevan merkitystä.

Moni kuvittelee, että olemme vain hämmentämässä alueella. Tämä ei pidä paikkaansa, vaikka nyt näyttää, että olemme ottaneet askeleen taakse päin, uskon vahvasti, että tämä on vain hyväksi. Nyt kaikki joutuvat pakosta vahvistamaan seurajohtamista ja vain hyvällä johtamisella voimme yhdessä ottaa kaksi askelta eteenpäin.

Vaikka Kemi on nyt futis-ja futsalkartalle Suomen huipulla emme olisi siellä ilman alueen yhteisiä pelaajia ja emme tule olemaan jatkossakaan. Esim. Aleksi Gullsten ja Iiro Vanha ovat TP-47 kasvatteja, vaikka pelaavatkin PS Kemin ja FC Kemin liigajoukkueissa. Puhumattakaan ketä FC Kemin kasvatteja pelaa TP-47 edustusjoukkueessa, eli ilman yhteistyötä ei TP-47 pelaisi enää kakkosdivisioonassa ja tavoittelisi nousua ykköseen, emmekä me liigassa. Tarvitsemme nyt ja jatkossa toisiamme.

Itse olen istunut alueella, niissä pöydissä joissa päätökset on tehty ja olen erittäin pettynyt, miten asiat ovat edenneet. Tämän hetkinen tilanne jossa jokainen seura alueella taistelee toisiaan vastaan hiekkalaatikolla ja toimijat pitävät kiinni joukkueiden menestyksestä piirin sarjoissa, ei ole hyväksi. Meidän pitäisi taistella yhdessä paikasta auringossa SM-sarjoissa B-junnuista eteenpäin ja ajatella junioreiden parhaaksi.

Sivusta on aina helppo huudella ja esittää neuvoa, asioiden vastaamisesta ja niiden takana seisominen onkin sitten hieman vaikeampaa. Itse toivoisin, että alueelta löytyisi tarpeeksi vahvoja toimijoita tulevaisuudessa, jotta yhteistyö olisi mahdollista ja saisimme siihen mukaan kaikki seurat.


Terveiset alueen junioreille?

Kemi-Tornio alueelta löytyy jokaiselle tavoitteensa mukaista toimintaa. Meillä FC Kemissä voit valita, haluatko futsal vai jalkapalloammattilaiseksi. Tärkeintä on, että haluat itse kehittyä ja olet valmis tekemään töitä sen eteen. Omalla-ajalla tehty työ on jokaisen FC Kemi taustaisen pelaajan salaisuus. Usko siis itseesi ja valitse itsellesi reitti joka johtaa menestykseen, tietyssä vaiheessa on myös uskallettava päästää kavereiden valinnoista irti ja päättää itse mitä haluaa.

Minkä tahansa seuran verkkarit voi käydä kaupasta ostamassa. Missä seurassa sitten valitsetkin pelata kanna niitä verkkareita ylpeänä ylläsi, kuten Joona Veteli ja muut PS Kemissä pelaavat FC Kemin kasvatit ovat tehneet.

 

Kemissä 26.9.2016

Yhteistyöterveisin Kalle Huusko valmennuspäällikkö FC Kemi