Futsal-kausi 2015-2016

6.6.2016
FC Kemin historian ensimmäinen kausi futsal-liigassa on saatu päätökseen ja seura jatkaa myös ensi kaudella koko ajan suosiotaan lisäävän lajin ylimmällä sarjatasolla. Tavoitteeksi asetettu liigapaikan säilyttäminen toteutui ja vähällä oli myös paikka 8 parhaan joukossa playoff-peleissä. Se jäi itse asiassa yhden maalin päähän. Miten tähän päädyttiin?


Pohja koko liigakaudelle luotiin elokuun lopulla Zadarissa, Kroatiassa, jossa U-17 joukkue leireili viikon ajan osallistuen myös kansainväliseen turnaukseen. Menestystä tuli, kuten aiemmin on todettu (U-17 sarjan voitto), mutta liigajoukkueen kannalta tärkein anti oli valmennuksen mukana olo kansainvälisessä futsal-valmentajien seminaarissa, jossa maailman huippuvalmentajat esittivät näkemyksiään. Seminaaria johti Suomen maajoukkueen päävalmentaja Mico Martic ja luennoitsijoina toimivat mm. italialainen huippuvalmentaja Roberto Osimani ja toinen Italian liigan meritoitunut valmentaja Lucio Solazzi, joka tällä hetkellä valmentaa mm. Sambian maajoukkuetta. Erityisesti käytännön harjoitukset ja keskustelut em. valmentajien kanssa olivat loistavaa antia sekä joukkueelle että valmentajille. Mico Martic veti myös pari omaa harjoitussessiota U-17 joukkueellemme.


Suomessa harjoituskausi aloitettiin käytännössä lähinnä U17- ja U21-joukkueiden pelaajien kanssa. Jalkapallokauden jatkuessa koko pelaajarinki saatiin harjoituksiin vasta lokakuun alkupuolella. Ensimmäiset pelit tulivat pian, mutta hyvin nopeasti saatiin pelaajien roolituksia kohdilleen ja pisteitäkin alkoi kertyä. Valmentajia tietysti auttoi pelaajien vahvuuksien tietäminen jo ennalta. Niinpä jokseenkin toimivia koostumuksia muodostui aika helposti. Ensimmäisen viikonlopun neljä pistettä antoivat hyvän lähtölaukauksen kaudelle ja uskottavuuden toiminnasta niin valmennukselle, pelaajille kuin kotiyleisöllekin. Pistesaalis kasvoi alkukaudesta tasaisesti ja varsinkin marraskuun puolen välin viikonloppu, jossa kukistettiin futsal-liigan kestomenestyjä GFT kuin myös edellisen ja kuluneen kauden Suomen mestari Sievi Futsal, oli ehkä koko kauden pelillinen kohokohta. Vierasotteluissa pistetili ei tahtonut kohentua ja joulukuun alun niukan Tervareille kärsityn kotitappion jälkeen alkoi neljän vierasottelun putki, joista ei saatu pistettäkään. Joulukuussa myös joukkueen harjoittelu vaikeutui, kun PS Kemi ja TP-47 aloittivat harjoituskautensa. Harjoituksiin ei enää saatu läheskään kaikkia pelaajia ja myös pelien kokoonpanot vaihtelivat ottelusta toiseen.


Kotivoitto Mad Maxista tammikuun lopulla ja kauden ainoa vierasvoitto helmikuun 20.päivä Tervareista kuitenkin pitivät joukkueen taistelussa pääsystä tasaisen sarjan pudotuspeleihin. Yksi kauden kohokohdista oli todellakin vierasottelu Oulussa Tervareita vastaan. Siihen, että pelistä saatiin kaksi pistettä jatkoaikavoitolla, oli pelaajien lisäksi suuri ansio mukaan matkustaneella kannattajajoukolla. Bussillinen FC Kemin kannattajia siivitti vierasjoukkueen peliä jopa kotiotteluja suuremmalla volyymillä. Vaikka Oulun pelin jälkeen kärsittiin jälleen kolme vierastappiota ja katkera kotitappio PP-70:lle, oli viimeiseen kotiotteluun lähdettäessä kaikki mahdollista. Tehtävä kuulosti kuitenkin vaikealta, sillä vastaan tullut Tampereen Ilves tarvitsi vielä kolme pistettä varmistaakseen runkosarjan voiton ja saadakseen kotiedun kaikkiin loppukauden pudotuspeleihin. Kun vielä joukkueestamme puuttui iso osa kauden runkopelaajia, oltiin hankalan tehtävän edessä. Kausi kuitenkin päättyi yhtä aikaa sekä helpottuneisiin että pettyneisiin tunnelmiin. Ilves pakotettiin jatkoajalle ja menettämään runkosarjan voitto ja samalla saadulla pisteellä ansaittiin sarjassa yhdeksäs sija, jolla liigapaikka kaudeksi 2016-17 varmistui. Pettymyksen aiheutti se, että playoff-paikka jäi käytännössä yhden maalin päähän, kun Ruutupaidat päätyi samoihin pisteisiin samalla maalierolla, mutta selvisi jatkoon tehtyjen maalien perusteella.


Nyt, kun kauden päätöksestä on tätä kirjoittaessa kulunut yli kaksi kuukautta, voidaan jo katsoa viime kauden kokonaisuutta hieman etäämmältä. Mitä jäi mieleen?


1. Tavoite, eli sarjapaikan uusiminen toteutui.
2. Futsal-liigan kovuus ja osittain ammattimaisuuskin paljastui.
3. Pystyimme haastamaan ja saamaan pisteitä kaikilta liigajoukkueilta.
4. Nuorten pelaajien esiinmarssi. Tulevaisuus näyttää hyvältä.
5. Lajin suosion kasvu. TV-näkyvyys. Jyväskylän derbyssä yli 1000 katsojaa. Omat kannattajamme Oulussa.
6. Kansainväliset kontaktit. Dusan Matic (maajoukkueen mv-valmentaja) mukanamme 2 kuukautta. Mico Marticin (maajoukueen päävalmentaja) mukana leiri Kroatiassa.
7. Menestys tulevaisuudessa vaatii yhä enemmän ammattimaisuutta. Pelaajat, valmentajat, taustat.
8. Lopuksi vielä kiitos taustajoukoille hienosti järjestetyistä kotiotteluista.

kesäkuun 5.päivänä 2016
Markku Kalermo


Tulevasta kaudesta 2016/2017


Tulevalle kaudelle on tarkoitus tehdä nuorten esiinmarssi, jos se ei sitä jo ollut tälle kaudelle. Aloitamme loppukesästä harjoittelun yhteisellä ryhmällä. Ennen loppukesän harjoittelua juniorit saavat omat fysiikka-ja ravinto-ohjelmat. Elo-syyskuussa on tarkoitus lähteä U19- ja edustusjoukkueella Kroatiaan turnaus/harjoitusleirille. Vierailimme jo Zadarissa viime kaudella ja leirin anti niin pelillisesti kuin tiedon määrässäkin ylittivät odotukset kirkkaasti. Pelaajat elivät viikon ammattilaisina ja tätä haluamme juurruttaa jokapäiväiseen toimintaan. Valitettavasti Suomessa vain yksilötasolla voidaan puhua ammattiurheilusta. Joukkuetasolla se on enimmäkseen harrastetoimintaa lajissa kuin lajissa. Ehkä koripallossa ja jääkiekossa voidaan nuorten joukkuetasolla puhua ammattimaisesta suhtautumisesta urheiluun. Jalkapallossa ja futsalissa tämä on valitettavasti ollut kaukana siitä. 


FC Kemissä yritämme nyt näille maajoukkuetason pelaajille tehdä kaikkemme, jotta he ymmärtäisivät, mitä on ammattimainen suhtautuminen urheiluun. Jokainen pelaaja tehoryhmässämme on yksilöurheilija, vaikkakin he toimivat joukkueena. Tavoitteenamme on 12 pelaajan ryhmästä saada 5-6 todellista ammattilaista niin jalkapallo- kuin futsal-liigaankin.  Edelliskauden liigajoukkueesta kuusi pelaajaa siirtyi ammattilaiseksi PS Kemin veikkausliigajoukkueeseen. Se on paljon pienestä kasvattajaseurasta, jossa kokonaisharrastajamäärä on noin 150 tyttö-ja poikapelaajaa.


Kirkkaimpana tähtenä tämän hetkisistä FC Kemin kasvateista voidaan pitää Joona Veteliä, joka sai juuri jalkapallossa vyölleen ensimmäisen U21-maajoukkueen EM-karsintapelin. Jo Joonan kohdalla iso osa kilpailullisesta menestyksestä saavutettiin futsalissa. Kyseisellä ikäluokalla pelasimme todella paljon futsalpelejä talvisin. Ryhmästä moni pelaaja on löytänyt itselleen paikan Veikkausliigaorganisaatiosta ja useat pelaajat pelailevat futista alueen kakkos-kolmos-nelosdivisioonissa. Moni pelaaja on myös siirtynyt pelaaman futsalia päälajinaan ja tätä linjausta haluamme tällä ammattimaiselle työllä tukea. Teemme seuran urheilupuolesta niin ammattimaisen kuin seuran antamilla resursseilla voimme. Pelaajien tavoite voi olla jalkapallossa tai futsalissa. 


Näin pienellä harrastajamäärällä, mitä alueella on, ei futispuolelle saada millään tarpeeksi motivoivaa ja tasokasta harjoittelua. Puhumattakaan motivoituneista pelaajista. Nykyisestä 12 pelaajan tehoryhmästä jokainen nostaa kätensä kysyttäessä haluaako ammattilaiseksi. Ammattilaiseksi haaveilevien 12 pelaajan ryhmästä vain 2 pelaajaa nostaa käden pystyyn kysymysten kohdalla, jotka kuuluvat jokaisen ammattilaiseksi haluavan urheilijan peruselämään. Eli alueen 12 motivoituneimmasta pelaajasta vain kahden kohdalla ennuste on huipulla. Sekin on toki kova saavutus, mutta pyrimme sitä tämän ryhmän avulla nostamaan mainitsemaamme 5-6 pelaajaan. Tärkeimpänä tavoitteena pidämme kuitenkin ryhmässä olevien pelaajien nousemista omalle maksimaaliselle tasolleen. Siihen, minkä nykyinen elämänlaatu ja sitoutuminen urheiluun mahdollistavat. Kaikista ei siis tule siltikään ammattilaisia, mutta oma maksimaalinen taso löytyy harrastamiseen.  Toivottavasti pelaajista nousee vastuunkantajia PS Kemin veikkausliigajoukkueeseen ja seuramme omaan Futsal-liigajoukkueeseen. Myöhemmin kypsyvillä pelaajilla on aina mahdollisuus hakea uralleen nostetta TP-47 tai muissa alueen edustusjoukkueissa, näissä seuroissa onkin paljon seuramme kasvatteja kasvamassa isompiin ympyröihin tai he ovat jo löytäneet oman maksimaalisen urheilullisen tasonsa.

FC Kemin valmennusryhmä 2016-17