Valmennuksen mietteitä viikonlopusta

16.11.2015


Valmentaja Markku Kalermon mietteet viikonlopusta
 

Hieno viikonloppu takana. Kuusi pistettä Suomi-futsalin kärkiseuroilta GFT ja Sievi FS. Edellisviikonlopun KaDy-peli antoi jo viitteitä pelin kehittymisestä ja vaikka peleistä oli poissa joukkueen kokenein kaarti, nuoriso otti hienosti vastuuta kentällä. Pelaajien roolittaminen samoin kuin kentällisten muodostaminen toimi pääsääntöisesti hyvin. Kuten jalkapallossa niin myös futsalissa erityisesti on pelaajien ominaisuuksien palveltava kokonaisuutta, joka vain 4 pelaajan+ mv mennessä yhtä aikaa kentälle on toimittava. Vastuuta on löydyttävä niin pallollisessa kuin pallottomassa tekemisessä jokaiselta. Harjoittelun painopiste on alkukaudella ollut puolustuspelin yksilökohtaisten taitojen kehittämisessä ja joukkueen kokonaisvaltaisessa puolustamisessa. Erikoistilanteita ja erikoistilannepelaamista ollaan myös harjoiteltu enenevässä määrin.

Takaisin viikonloppuun. Vastustajien kokoonpanoissa oli yhteensä 6-7 Suomen maajoukkueen pelaajaa vähän laskutavasta riippuen ja lisäksi Sievi FS:n kovat ulkomaalaisvahvistukset. Meillä muutamaa 23-vuotiasta vanhusta lukuun ottamatta U17-U21-joukkue. Kaikki tämä vahvistaa, että olemme oikealla tiellä. Mutta on muistettava, että oikotietä ei ole. Tavoitteena on muutaman vuoden sisällä kuulua Suomen johtaviin futsal-seuroihin. Pohjaa sille ollaan parhaillaan luomassa, mutta jatko edellyttää toiminnan jatkumista yhä ammattimaisempana ja pelaajien sitoutumista työntekoon. Todettakoon lopuksi, että oli hienoa katsoa ja kuulla yleisönkin lämpenevän joukkueen esityksistä. Futsal on nautittavinta paikan päällä. Kuten maajoukkueen päävalmentaja Mico Martic sanoisi: Futsal is here!


Valmentaja Kalle Huuskon näkemyksiä viikonlopusta
 

Viikonlopusta 6 pistettä. Lisää nuoria pelaajia ajettu sisään systeemiin, joten tyytyväinen täytyy olla. Vastustajat vilisivät maajoukkuepelaajia, mutta nuoret pelaajamme saivat huomata, että ovat jopa parempia kuin he. Tehtävämme on vahvistaa organisaatiota niin, että näistä meidän nuorista pelaajista tulee seuraavia maajoukkuepelaajia. Vaikka nyt menestystä pikkuhiljaa tulossa edustusjoukkueeltakin, ovat seuramme pelaajat jo viisi vuotta harjoitelleet systemaattisesti kohti futsalia ja futista rintarinnan. Näyttää siltä, että pelaajista ei ainoastaan tule futsal-liiga pelaajia, vaan myös veikkausliiga pelaajia.

Milloin Palloliitto herää hienosta unelmasta pelata barceloonaa jalkapallossa, voisimme keskittyä siihen missä olemme hyviä ja vahvoja ja käyttää futsalia isona osana nuorten harjoittelua kohti jalkapallouraakin. Mutta valitettavasti niin ei tule kuitenkaan tapahtumaan, joten jatketaan vielä puuhastelua, ja käydään katsomassa mitä joku muu jossain tekee ja mennään pari vuotta siihen suuntaan, ja käydään taas uudelleen katsomassa joku paikka ja mennään taas pari vuotta siihen suuntaan. - Voisiko oma tie olla sittenkin siinä ihan silmien alla.

Mielestäni futsalissa palloliitto on tehnyt oikeita asiota kehittääkseen kärkituotetta varsinkin otettaessa huomioon rajalliset resurssit mitä futsal palloliitosta suhteessa futikseen saa. Toivottavasti futiksen puolella tehtäisiin nyt vihdoin oikeita havaintoja missä olemme vahvoja ja missä emme, sen tulee meille uusi päävalmentaja taas muualta kertomaan..