Dusan Matic - Haastattelussa yksi Euroopan johtavista Futsal-maalivahtivalmentajista

11.11.2015


Dusan Matic - Haastattelussa yksi Euroopan johtavista Futsal-maalivahtivalmentajista


Tiedot: http://dusanmatic.com/about-dusan-matic/

 

Olet Suomen maajoukkueen maalivahtivalmentaja ja nyt olet myös FC Kemissä, miten tähän on päädytty?

- Minulla on hyvät yhteydet FC Kemiin ja nopeiden neuvottelujen jälkeen teimme sopimuksen, että tulen tänne ja tarkoituksena on auttaa nuorta ja lupaavaa joukkuetta. He ovat joukko futsal-fanaatikkoja, kuten minäkin olen. Pääsimme todella helposti neuvotteluissa sopimukseen. Halusin todella tulla auttamaan näin motivoitunutta joukkuetta.

Mikä on työnkuvasi FC Kemissä?

- Kehitän maalivahteja ja olen apuvalmentaja Kalle Huuskolle ja Markku Kalermolle. Tehtävänäni on tartuttaa futsalvirusta tänne. Alueella on valtavasti lahjakkaita pelaajia, joista on hyötyä myös suomalaiselle futsalille jatkossa.

Olet futsalin lähettiläs, mitkä ajatuksesi FC Kemistä oltuasi kolme viikkoa mukana seurassa?

- Olen erittäin tyytyväinen, että olen täällä, koska näen seuran johtajien haluavan kehittää seuraa ja seurassa on paljon hyviä nuoria pelaajia. Seuran johdosta on myös hyvä tuki tehdä asioita ja se tekee asioiden kehittämisestä helpompaa ja yleensäkin mahdollista.

Olet täällä vuoden loppuun asti, mitä asioita aidotte kehittää?

- Tärkeimpinä ajatuksina on auttaa joukkuetta ja saada selkeä systeemi kokonaisvaltaiseen toimintaan yhdessä valmennusjohdon kanssa. Pääasia on kehittää seuraa ja joukkuetta vieläkin paremmaksi.

Mitä olet mieltä alueemme maalivahdeista?

-  Olen iloinen, koska näen paljon nuoria maalivahteja. Tämä tarkoittaa, että alueella ja koko Suomella on hyvä tulevaisuus maalivahtiosastolla.

Mitä ajattelet futsalin ja jalkapallon eroista?

-  Tekee hyvää pelata molempia lajeja nuorena. Monet huippupelaajat ovat aloittaneet uransa futsalissa ja kehittivät pallotaitonsa nuorena siinä. Esim. Ronaldo, Ronaldinho, Neymar, Coutinho ja Xavi. Suosittelen nuorille pelaajille futsalia erinomaisena harjoittelumuotona. Tuli heistä myöhemmin futsal pelaajia tai jalkapallon pelaajia.

Miten näet maailmanlaajuisesti futsalin kehittymisen?

-  Futsal on maailman kasvavin urheilulaji tällä hetkellä. Futsal on valittu lajiksi nuorten Olympialaisiin 2018. Enemmän ja enemmän maita tulee mukaan futsaliin. Naisissakin laji on leviämässä valtavasti. Monissa maissa futsal on suosituin amatöörilaji. Ensi vuonna Amerikassa PFL Professional Futsal-Liiga aloittaa toimintansa.

Miten näet suomen futsalin kehityksen?

- Näen tulevaisuuden valoisana. Liiga on kehittynyt joka vuosi ja liitto on lisännyt tukea toiminnalle. Valmennuskoulutus on ottanut aimoharppauksen eteenpäin, Suomessa järjestetään UEFA B-lisenssi koulutus. Mico Marticin tulo maajoukkueen päävalmentajaksi on lisännyt Suomen arvostusta muiden futsal-maiden silmissä. 

Minkälaiset näkymät kemiläisellä futsalilla on sinun mielestäsi 2-3 vuoden näkymällä?

- Kehitystoiminnan ollessa nyt tällä tasolla voi FC Kemi olla yksi johtavista seuroista Suomalaisessa futsalissa. Hyvä seuraorganisaatio ja selkeä suunnitelma lupaavat kirkasta tulevaisuutta. Näen paljon lahjakkaita nuoria pelaajia, jotka systemaattisessa harjoittelussa nousevat vielä huipulle futsalissa. Alueella on hyvät mahdollisuudet harrastaa futsalia ja talvi on pitkä, joten pelaajat pääsevät keskittymään futsaliin. On myös tärkeää alueen ihmisten ymmärtää kuinka hyvää mainosta FC Kemi antaa alueesta niin Suomessa kuin Ulkomailla (viittaus Kroatiassa voitettuun U17 turnaukseen).


Kiitos haastattelusta Dusan ja toivottavasti viihdyt hyvin Kemissä ainakin vuoden loppuun asti!

Ps. muista vierailla Dusanin kotisivuilla ja seuramme peleissä voit ostaa Dusanin kirjan Futsal-maalivahtivalmennuksesta.  Seuramme saa olla ylpeä, että on saanut hänen kaltaisen legendan riveihinsä. Dusan on yksi Euroopan parhaista futsalin maalivahtivalmentajista.

http://dusanmatic.com/