FC Kemi - Suomen Mestaruus U20 Liiga

4.2.2015



FC Kemi - Suomen Mestaruus U20 Liiga

 

Pessimistin raportti :)

FC Kemi 88 mikä lie porukka voitti SM-kultaa U-20 futsalissa. Malintekijät löytyvät www.futsal.fi sivuilta. FC Kemi mikä lie 88 kohtasi lopputurnauksessa kaksi joukkuetta ja onnistui ne nyt voittamaan. Alkusarjassa FC Kemi mikä lie 88 kuitenkin hävisi yhden ottelun.

Optimistin raportti :)

Kingi ohjelman Supermarket kauppiaan raportti alkaa sanoin ”siis aaaivan mahtavaa” !!

Voitimme siis lauantaina 31.1.2015 U-20 Futsal-liigan ensimmäisenä seurana Suomessa. Matka finaaliin oli kova, sillä kohtasimme omassa lohkossamme ehkä sarjan kovimmat joukkueet. Varsinkin ottelut Ilvestä ja Härmää vastaan olivat hyviä taktisessakin mielessä. Alkusarjassa voitimme Suomen menestyneimmän futsal-organisaation Ilves Futsalin kaksi kertaa suvereeneilla esityksillä. Ei hullummin pelattu jalkapalloon keskittyvältä FC Kemiltä. Futsalosaamisemme ja taktiikkamme perustuvat täysin samoihin elementteihin kuin jalkapallossa; miten puolustat, miten hoidat 1 vs 1 tilanteet, miten luot tilan itsellesi tai toiselle ja miten rytmität pelin.

Finaalisarjassa kohtasimme kaksi kovaa joukkuetta Espoosta, jotka molemmat perustivat pelinsä ahtaalla Espoon Kaivomestarin pallokentällä teräviin ja taitaviin vastahyökkäyksiin. Molemmissa otteluissa joukkueiden erilaisuus muihin vastustajiin nähden tuotti ongelmia, mutta niistä selvittiin aikalisillä. Lopputurnauksessa onnistujia oli toki kaikki pelaajat, mutta varsinkin finaalissa täytyy nostaa esiin Tatu Kujanpää, Do Kupeh, Jimmy Vettainen, Ville Parkkila, Aleksi Isomäki, Joni Lehosmaa ja joukkueen kapteeni Samuli Lätti. Heidän otteissa paistoi halu voittaa, ei ainoastaan tämä ottelu, vaan myös jatkossa pelattavat isot ottelut. Jos alkusarjassa Joona Veteli, Paavo Jokinen ja Topias Wiena käänsivät otteluita voitoksi omalla osaamisellaan, niin finaaliottelussa nämä kaikki pelaajat olivat poissa, joten muidenkin oli aika ottaa askel kohti isompaa roolia.

Futsal U-20 mestaruus on jatkumoa B-junioreiden pronssi- ja kultamitaleille. Myös vuonna -96 syntyneiden ikäluokka on ollut muutamaan otteeseen SM-lopputurnauksessa, mutta aina joutunut pettymään ratkaisevalla hetkellä. Näen tappiot meidän vahvuutena, sillä tappio opettaa enemmän kuin voitto. Ollessamme finaalissa 1-2 tappioasemassa muistutin poikia puoliajalla miltä tuntui, kun hävisimme käytännössä varman futsalmitalin b-junioreissa toissa vuonna. Oli jännä nähdä pelaajien reaktiot pienen mietiskelyn jälkeen. Samalla kerroimme, että olemme laukoneet jo 5 kertaa ensimmäisellä puoliajalla tolppaan, joten peli on kyllä hallussa nyt pitää tehdä enää tulos.

Toisella puoliajalla Tatu oli ohittamaton. Khupe teki kentällä mitä halusi. Ville Parkkila hassutti vastustajia jatkuvasti ja Joni Lehosmaa oli ”poliisi kentällä”. Jimmy Vettainen väänsi kuin härkä. Aleksi Isomäki otti tarvittavat mustelmat, jotta pallo löytyisi vastustajan maalista. Molemmissa peleissä kentällä kävivät kaikki pelaajat, eikä yhtään heikkoa lenkkiä löytynyt. Voitossa oli siis kysymys henkisestä kypsymisestä, joten on mielenkiintoista miettiä ajatuksella: ”Mitä poikien ajatuksissa puoliajalla tapahtui”? Myös Suomen futsalmaajoukkueen valmentajat Mico Martic ja Dusan Matic halusivat tietää mitä muutoksia teimme ja olivat hyvin otettuja edellä mainittujen pelaajien otteista.

Nyt valmennuskirjassani lukee kyseisen päivän kohdalla: ”U-20 SUOMEN MESTARI 2015” :). Miten tähän on tultu kahdensadan harrastajan seurassa? Futsalissa olemme saavuttaneet B-junioreissa SM-pronssia ja kultaa sekä nyt tämä U-20 ikäluokan kulta. Miesten futsal edustus johtaa tällä hetkellä sarjaansa Kemi-Tornio alueen pelaajillaan. Jalkapallossa a- ja b-juniorimme ovat viimeiset 3 vuotta pelanneet SM-karsintaa. Voisi kuvitella, että olemme tehneet tasoryhmiä ja keränneet parhaat pelaajat seuraamme, mutta ei, emme ole tehneet niin. Olemme huolehtineet ainoastaan omista kasvateistamme hyvin. Seuramme on onnistunut poikkeuksellisen hyvin vanhemmissa ikäluokissa tapahtuvassa drop-out ilmiön välttämisessä.  Meillä lopettamisprosentti on erittäin pieni. Jokaiselle pelaajalle on löytynyt rooli seurassamme eikä omia unelmiaan ole tarvinnut jättää täyttämättä oman sen hetkisen tason vuoksi.

Voisimme hehkuttaa omaa osaamistamme ja taikajuomaa jota padassamme keitämme, mutta yksinkertaisuudessaan olemme vain luoneet ympäristön, jossa on lupa epäonnistua ja hävitä jo nuorella iällä. Eli alemmissa ikäluokissa opetamme vain pelaajia nauttimaan urheilusta ja vasta myöhemmällä iällä tulokset, suuret riemut ja pettymykset tulevat tutuiksi. Pienille pojille ja tytöille niin voitto kuin tappio ovat vain matkaa kohti omia unelmia. Omat teot vapaa-ajalla määrittelevät mitä on mahdollista myöhemmin unelmista toteuttaa. Pelaamisen riemun ohella syttyy kipinä tehdä itse asioita omien tavoitteiden eteen ja menestysresepti on valmis.

 

Tästä hyvänä osoituksen toimii U-20 joukkueen kantaviin voimiin kuulunut Joona Veteli, joka solmi samana päivänä ensimmäisen ammattilaissopimuksen Veikkausliigajoukkue FF Jaron kanssa, kun voitimme U-20 Suomen mestaruuden futsalissa. Oli hienoa nähdä muiden poikien ylpeys Joonasta kun kerroin pelaajille aamupalalla Joonan allekirjoittavan tänään sopimuksen. Kaikki tiesivät hänen sen ansaineen omalla tekemisellään ja seuran punaista lankaa seuraten. Tämä antoi varmasti pojille lisää potkua luottaa omaan tekemiseen ja mahdollisti seurallemme historiallisen U-20 SM-kullan.

Tässä välissä on hyvä mainita vuoden 2015 olevan seuramme 95-vuotis juhlaa, joten eipä osuvampaan paikkaan olisi mestaruus voinut tulla.

Paljon on taas hehkutusta ja ylistystä, mutta niin se vain on kiva voittaa Suomen mestaruus. On hienoa olla jossain Suomen paras. Sitä tunnetta eivät valitettavasti kaikki voi kokea ja jotka sen ovat kokeneet, tietävät lajin ollessa sitten mikä tahansa on se todella tyhjentävä tunne. Siihen tunteeseen ei koskaan kyllästy ja tieto siitä, että seuraava mestaruus on vielä vaikeampi tavoittaa lisäävät vain motivaatiota tehdä asioita paremmin.

Toivottavasti seuramme jokainen valmentaja kertoo pelaajilleen meidän seuran pelaajien olevan Suomen parhaita U-20 Futsal-liigassa. Jokaisella juniorillamme on mahdollisuus tulevaisuudessa olla menestyjä niin koulussa, futsalissa, jalkapallossa tai missä vain jos uskoo omiin unelmiin ja on valmis käyttämään aikansa unelmien tavoittelemiseen eikä ainoastaan niistä puhumiseen. Kuten näitä juttuja, niin myös urheilua voi tehdä ja elää monella tavalla, valitse siis oma tapasi ja nauti siitä.

Mukana turnauksessa
Tatu Kujanpää, ALeksi Tammela, VIlle Uimaniemi, Aleksi Isomäki, ALeksi Peltoperä, Juuso Lippo, VIlle Parkkila, Khupe DO, Konsta Jussila, Henri Korkeamäki, Joni Lehosmaa, Jimmy vettainen, Samuli Lätti C ja Matias Goman.

Muut joukkueessa kauden aikana pelanneet
Vesa Lilja, Tuukka Pikkarainen, Tero-Antti Kuukasjärvi, Veeti Lepojärvi, Paavo Jokinen, Topias Wiena, Henri Montonen ja Joona Veteli

Valmennus: Kalle Huusko, Markku Kalermo, Keijo Huusko

Joukkueenjohto: Jarkko Montonen ja Henri Louste