Usein esitettyjä kysymyksiä FC Kemin toiminnasta

9.2.2015

Usein esitettyjä kysymyksiä FC Kemin toiminnasta

 

Miksi yhteistyö kaupungin toisen miesten joukkueen PS Kemin kanssa ei toteutunut?

Fakta on se, että meillä kaikilla kolmella seuralla FC Kemi, TP-47 ja PS Kemi on tavoitteita menestyä omassa toiminnassamme. Siitä, millä hinnalla tämä tehdään, löytyy suurin syy siihen miksi FC Kemin on luontevampaa tehdä tätä yhteistyötä mieluummin TP-47:n kuin PS Kemin kanssa. PS Kemin ykkösprioriteetti on edustusjoukkuetason toiminnan pyörittäminen mahdollisimman korkealla ja joukkueen pelaajat ovat ostopelaajia. Näistä pelaajista valitettavan pieni vähemmistö on Meri-Lapin alueelta. FC Kemin ja TP-47:n edustusjoukkuetoiminnan ykkösprioriteettina on puolestaan omien junioreiden ja oman alueen kasvattien eteenpäin vieminen ja tämän vuoksi joukkueet koostuvatkin suurimmaksi osaksi näistä pelaajista. Toki joukkueissa on mukana myös muutama konkari, mutta heidän tehtävä kentällä on näiden nuorten pelaajien tukeminen ja auttaminen urallaan eteenpäin. Se, että yhteistyösopimusta ei tullut, ei tarkoita, etteivätkö pelaajat ole vapaita PS Kemiä valitsemaan jos niin parhaaksi näkevät.
 

Olisiko silti voitu tehdä jotain yhteistyötä kemiläisten seurojen kanssa?

Meillä on yhteistyötä PS Kemin kanssa ja jokainen pelaaja saa meiltä mennä PS Kemiin. PS Kemi on neuvotellut viime aikoina kahden pelaajamme kanssa, mutta pelaajat eivät itse näe roolia joukkueessa ja ovat sen vuoksi halunneet jäädä meille. Miksi emme kuitenkaan sopineet farmia tai muuta yhteistyösopimusta johtuu täysin siitä, etteivät meidän pelaajat ole vielä valmiita pelaamaan ykkösessä, mutta PS Kemi olisi tarvinnut vieläkin lisääntyville ulkomaalaispelaajilleen ym. paikan pelata FC Kemissä ja se ei meille sopinut, koska nämä ulkopuoliset vahvistukset olisivat vieneet meidän omilta kemiläisiltä pelaajilta peliajan. Toiseksi, miksi mitään virallista yhteistyösopimusta ei voitu tehdä johtuu sitä, ettei PS Kemillä ole yhtään juniorijoukkuetta, jonka kanssa yhteistyötä voisi tehdä.

KePSille ei taas sopinut alueen yhteisten B-junioreiden pelaaminen FC Kemin alla ja Tornio yhteistyö ei kuulunut heidän intresseihin. Meille taas yhteistyö Meri-Lapin alueella on erityisen tärkeää, sillä TP-47 pelaajamäärä on yksin lähes sama kuin FC Kemin, PS Kemin ja KePSin yhteensä. FC Kemin, VKV:n ja TP-47 yhteistyöllä katamme alueellamme lähes 2/3 pelaajista ja samalla pysyy myös tervehenkinen kilpailu muiden alueen seurojen välillä. Emme siis halunneet rikkoa jo olemassa olevaa luomalla jotain uutta joukkuetta ja samalla vaikeuttaa nyt hyvin toimivaa pelaajaliikennettä. Olemme toiminnallamme osoittaneet A- ja B-junioreiden pystyvän menestymään alueellisella yhteistyöllä kansallisella huipulla.


Miksi Kemi-Tornion yhteistyö ei kaikille kelpaa?

Tässä on käynyt juuri niin, että ihmisiä viedään mielikuvilla eikä faktoilla. Puhutaan, että FC Kemi kasvattaa pelaajia TP-47 ja vie kemiläiset pelaajat sinne. Todellisuudessa me kaikki suomalaiset seurat olemme kasvattajaseuroja. Olemme FC Kemissä onnistuneet kasvattamaan maailmalle useita pelaajia ja olemme siitä erityisen ylpeitä. Nytkin kasvatamme pelaajia reilusti enemmän kuin omaan edustusjoukkueeseemme mahtuu. Niitä pelaajia, joita FC Kemi ei enää palvele, valitsevat he itse seuraavan osoitteen ei FC Kemi. Tässä on asia mitä pitäisi jokaisen vanhemman, pelaajien ja kannattajien ymmärtää. Pelaaja itse tekee valintansa, ei seura, ei vanhemmat, eikä katsojat. Meidän pitäisi ymmärtää, että kyseessä on pelaajien valinta heidän urallaan. He valitsevat omasta mielestään parhaan tien kulkea pelaajapolkuaan. Meidän seurana on vain tarjottava mahdollisuuksia kehittyä niin hyväksi pelaajaksi, että valintoja pystyy edes tekemään. Olemme pelkästään viimeisen kolmen vuoden aikana kasvattaneet 50 pelaajaa alueen edustuksiin. Se, missä pelaajat pelaavat, on aina lopulta pelaajasta itsestään kiinni. Kemi-Tornio alueen yhteistyöllä takaamme lähes 700 pelaajalle mahdollisuuden edetä pelaajapolullaan suunnitelmallisesti ja yksilön edun huomioon ottaen. Lisäksi FC Kemillä ei ole yhdenkään pelaajan kanssa pelaajasopimusta, vaan pelaajat ovat vapaita siirtymään seuraan, jonka parhaaksi katsovat.
 

Mitä hyvää farmisopimuksessa TP-47:n kanssa on?

Yhteistyöseura- ja farmisopimus TP-47:n kanssa mahdollistaa, että meillä on
tarjota meidän omille pelaajillemme heidän kykyjensä mukaisia pelejä niin kakkosen, kolmosen, kuin nelosdivisioonan peleissä.


Miksi FC Kemillä on edustusjoukkue?

FC Kemi aloitti seurassa edusjoukkuetoiminnan muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen v. 2010, ja jo silloin asetettiin joukkueen toiminnan ehdoiksi kaksi merkittävää kohtaa, jotka liittyvät joukkueen toiminnan rahoittamiseen ja seuramme junioreihin. Ensinnäkin edustusjoukkueen täytyy pyöriä omarahoitteisesti, ei meidän junioreiden kustannuksella. Tähän kerrottakoon, että juniorit maksavat kausimaksunsa ainoastaan omalle juniorijoukkueelle, ei edustusjoukkueelle. Seuroille on erityisen tärkeää täyttää taloudelliset velvoitteet ja samalla pyrkiä mahdollisimman hyvään urheilulliseen menestykseen. Menestystä ei kuitenkaan haeta hinnalla millä hyvänsä, vaan kasvattamalla omia alueen pelaajia edustusjoukkueisiin. Pelaamme niin korkealla kuin alueen omien poikien kyvyt riittävät. Suomessa on liikaa malliesimerkkejä huonosti johdetuista seuroista, joissa urheilulliset tulokset ovat ajaneet taloudellisten resurssien ohitse. Tämä on johtanut ja tulee johtamaan vielä useisiin konkursseihin.
Miten tämä liittyy meidän junioreihin? Edustusjoukkueen tulee tukea meidän junioreiden mahdollisuuksia päästä lajin parissa eteenpäin eli toisin sanoen edustusjoukkueesta on löydyttävä peliaikaa seuramme ja alueen junioreille. Miten tämä on toteutunut näiden vuosien aikana? Täytyy sanoa, että erittäin hyvin ja jopa vuosi vuodelta
paremmin. 


Onko seuran vasta avattua Tekniikkataloa mahdollisuus hyödyntää alueen muilla junioriseuroilla?

Totta kai alueen muilla seuroilla ja pelaajilla on mahdollisuus käyttää Tekniikkatalon palveluja. VKV sitä jo käyttää ja muutama muu taho on ollut kiinnostunut Tekniikkatalon palveluista.


Mennäänkö seurassa periaatteella "parhaat pelaa" vai otetaanko miten huomioon hitaammin kehittyvät pelaajat?

Seuramme punainen lanka on ollut aina yksilökehityksessä. Olemme aina siirtäneet kyvykkäimmät pelaajamme vanhempiin ikäluokkiin pelaamaan ja samalla olemme pitäneet huolen, että pelejä on tullut myös oman ikäisissä. Tämä tie on taannut joukkueiden pysymisen kasassa B-juniori-ikään, jossa on alettu vasta miettimään joukkueen menestystä. Toimimme siis täysin päinvastoin kuin useimmat muut alueen seurat. Meillä ei tuijoteta menestystä juniorisarjoissa. Ainoa tavoitteemme on taata jokaiselle peliaikaa ja kyvykkäimmille pelaajille peliaikaa oikealla tasolla. Näin yksikään pelaaja ei jää meillä vaille huomiota ja pelaajat joilla on suuria tavoitteita saavat myös oikeanlaista huomiota. Tällainen toimintatapa vaatii seurajohdolta valtavasti ammattitaitoa ja työtä, jotta yksilöt pääsevät kehittymään ja samalla pystymme takaamaan kaikille peliaikaa. Tätä punaista lankaa harvat seurat uskaltavat Suomessa kokeilla, koska vanhempien ja valmentajien halu menestyä nuoremmissa ikäluokissa ajaa suurimmalla osalla ohi pelaajien yksilöllisten kehityksen. Esimerkkejä seuramme punaisen langan toimivuudesta on useita, kuten nuorten maajoukkuepelaajat, Tommy Torvikoski, Joonas Ikäläinen, Keijo Huusko, Jaakko Isteri, Tuomas Tyystälä ja Anssi Jaakkola. A-maajoukkue pelaajat: Keijo Huusko, Juha Pasoja ja Anssi Jaakkola. Kaikki nämä pelaajat ovat pelanneet myös Veikkausliigassa ja lisää pelaajia on sinne pelaajapolkuamme pitkin tuleviksikin kausiksi kasvamassa.

Olemme myös pelanneet valtakunnallisesti ylimmällä tasolla kuluneet kolme talvea, joko A-junioreissa, tai B-junioreissa. Tänäkin talvena seuramme A-juniorit pelaavat SM-karsintasarjassa, jossa ensimmäinen kotipeli pelataan Junkohallissa La 24.1.2015 klo 12.Miten yhteistyö alueen muiden junioriseurojen kanssa?

Yhteistyömme TP-47:n ja VKV:n kanssa kattaa alueen pelaajista jo lähes 2/3 osaa, joten laajempi yhteistyö ei ole tällä hetkellä välttämätöntä. Pitää muistaa, että yhteistyötä ei pidä tehdä vain paperilla. Yhteistyön täytyy olla aitoa ja kaikkia osapuolia hyödyntävää. Eri seurojen tekijöiden täytyy edustaa samaa arvomaailmaa ja tyyliä, muuten yhteistyö ei ole hedelmällistä ja pahimmassa tapauksessa vain vesittää sen tarjoamat hyödyt. Henkilökemioilla on siis iso merkitys yhteistyössä, jalkapallo maailmassa luottamus pitää ansaita. Toki käymme jatkossakin keskusteluita laajemmastakin yhteistyöstä.

On myös hyvä muistaa, että kilpailua pitää myös olla seurojen välillä nuorissa ikäluokissa. Alueen kilpailutilanne on myös kehittänyt toimintaa jokaisessa seurassa. FC Kemin alettua kehittämään toimintaansa alueella 2010 ei yhdelläkään junioriseuralla ollut valmennuspäällikköä ja vain yhdellä seuralla oli junioripäällikkö. FC Kemi oli ensimmäinen seura alueella, jolla oli palkattu junioripäällikkö ja valmennuspäällikkö. Nyt lähes jokaisella seuralla on nämä palvelut käytössä. FC Kemillä oli v. 2010 n. 40 pelaajaa seurassa ja nyt niitä on yli 200. Kemissä saatiin vaivoin vuonna 2010 yksi B-juniorijoukkue kasaan ja ei ainuttakaan A-juniorijoukkuetta. Nyt alueella on kaksi A-juniorijoukkuetta ja kolme B-juniorijoukkuetta. Lisäksi futsalissa FC Kemin juniorit ovat saavuttaneet B-junioreissa SM- kultaa ja pronssia. Nyt myös U-20 liigassa FC Kemin juniorit johtavat sarjaa ja jahtaavat historiallista SM-mitalia. Eikä pidä unohtaa FC Kemin A-junioreiden alkavaa SM-karsintasarjaa jalkapallossa. Näin hyvää junioritilannetta ei ole ollut sitten 90-luvun alun jälkeen. FC Kemin tekemä työ on laittanut myös alueen muut seurat panostamaan vahvasti juniorityöhön ja kaupungin sisäinen kilpailu on tehnyt Kemistä jälleen jalkapallokaupungin.


Miksi Lounais-Lapissa otsikoitiin jo lähes varmasta farmisopimuksesta PS Kemin kanssa ja sitä ei tullutkaan?

Ilmeisesti tässä tapauksessa toimittaja oli halunnut tuoda yhden seuran näkökulmasta asioita esille. Seuramme puheenjohtaja Timo Berg pidättäytyi käymästä tällaista keskustelua mediassa kesken neuvotteluiden. Seuralle jäi arvoitukseksi mitä jutulla haettiin.


Onko siis PS Kemillä, KePSillä ja FC Kemillä mitään yhteistyötä?

Kuten jo aiemmin kysyttiin ja siihen vastattiin FC Kemin pelaajat voivat halutessaan siirtyä PS Kemiin tai KePSiin. Näinhän on jo usean pelaajan kohdalla käynyt. Lähes kymmenen pelaajaa on viimeisen parin vuoden aikana valinnut tiekseen PS Kemin. Valitettavasti suurimmalle osalle näille pelaajille ei ole löytynyt roolia kyseisestä seurasta. FC Kemin tavoitteena on kasvattaa pelaajia mahdollisimman pitkälle ja tarjota heille myös paikka mihin palata. Jo useampi pelaaja on valinnut paluun takaisin seuraamme, joten pelaajaliikennettä ja samalla yhteistyötä on kaikkien seurojen välillä kaikkiin suuntiin. Kemiläisen yhteistyön hedelmiä näkyy jo tälläkin hetkellä PS Kemissä. Kaksi kolmesta säännöllisesti peliaikaa saavista kemiläisistä on FC Kemin kasvatteja. FC Kemin omat joukkueet kattavat nyt jokaisen ikäluokan. Pelaajat voivat aloittaa seurassamme naperopallossa 4-vuotiaana ja siirtyä jokaisen ikäluokan kautta aina edustusjoukkueeseen. Jos ja kun taitoa on pelaajapolulla tarpeeksi karttunut voi siirtyä aina isommille vesille ja näin ovat monet myös seurastamme tehneet.