Super lauantai takana ja kolme voittoa taskussa

30.11.2014


Super lauantai takana ja kolme voittoa taskussa

 

U-20 Futsal-Liiga; Ilves FS- FC Kemi 1-3 (1-1)

Lauantai alkoi klo 9.30 Tervahallilla FC Kemin kohdatessa Ilves Futsalin. Ottelun alku oli todellista nuorten miesten kirmailua futsal laitumille pääsystä. Tämä jos mikä on yleisöystävällistä peliä; vauhtia, intoa ja taitoa oli kentällä mielin määrin. Ottelun alussa Ilves sai heti luotua vaarallisen maalipaikan FC Kemin vielä asetellessaan omenoita kainaloon. Tatu Kujanpään hyvät otteet pelastivat FC Kemin nuorukaiset ja omenat päästiin siivoamaan lattialta pois. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmaksi FC Kemin otteet kävivät. Alun höyryilyn jälkeen Ilves pelaajien itseluottamus omaan tekemiseen laski kemiläisten ollessa ohittamattomia. Viiden minuutin jälkeen FC Kemi sai ottelusta otteen eikä luopunut siitä lopun ottelun aikana. Ilveksen maalivahti oli huippuvireessä ja esti pari lähes tuhannen taalan paikkaa. Ilves pystyi luomaan kaikesta huolimatta vaarallisia vastahyökkäyksiä. Yhdestä niistä myös maali saatiin aikaiseksi, ei tosin Ilveksen toimesta, vaan kotijoukkueen puolustuspää sähläsi täysin vaarattoman pallon omaan maaliin.  Tästä FC Kemin pojat sisuuntuivat ja täräyttivät hyvin pelanneet Jimmy Vettaisen toimesta pelin tasoihin 1-1.  Toisella puoliajalla FC Kemi dominoi peliä lähes täydellisesti ja Ilves pääsi kontrolloituihin hyökkäyksiin vain muutaman kerran, mutta niistä vaarallisin pysähtyikin vasta kahteen tolppaan. FC Kemi loi pelin aikana toistakymmentä maalipaikkaa, mutta Ilveksen uhrautuva puolustus yhdessä maalivahdin kanssa veti aina pidemmän korren. Hyvällä pelipäällä olleet Joona Veteli ja Paavo Jokinen käänsivät pelin myös tuloksellisesti voittoon 1-3 omilla yksilösuorituksillaan. Ottelun molemmat joukkueet ansaitsevat tunnustusta työstään. Hieno ottelu, jonka kaltaisia Suomi-futsal kaipaisi lisää.

U-20 Futsal-Liiga Leki-futis - FC Kemi 0-9 (0-4)

Ottelussa FC Kemi pyöritteli vastustajaansa kolmella kentällä ja Aleksi Tammela piti maalillaan joukkueelle nollan. Vastustajan muutama hyvä yksilö loi muutamia vaarallisia tilanteita kemiläisten maalille. FC Kemi käytti ottelussa koko joukkueensa arsenaalia ja kaikille pelaajille peliaikaa tuli riittämiin. Ottelusta voisi nostaa esiin pari pelaajaa; joukkueemme nuorin pelaaja, vasta vuonna 1999 syntynyt Ville Uimaniemi, antoi vahvat näytöt osaamisestaan. Päivän aikana myös Do Khupeh kunnostautui haastamaan vastustajia hyvin.

 

Illan h-hetki Tervahallilla koitti klo 16.15 FC Kemin edustuksen kohdatessa PJK:n miesten ykkösdivisioonan ottelussa.

FC Kemi – PJK 3-1 ( 0-0 )

Ennen ottelua käytiin harvinaisen ihmeellinen keskustelu PJK:n kieltäytyessä pelaamasta ottelua ja uhkaamalla protestilla FC Kemiä, koska FC Kemi peluuttaa pikkujunioreita pelissään heidän jo pelattuaan päivän aikana toisessa turnauksessa. Tämäkö on suomalaisen futsalin kehittämistä? Päivän aikana jo kaksi ottelua urakoineet pojat pääsisivät edustusjoukkueen mukaan haistelemaan miesten pelejä, mutta ei, ei näin voi tehdä. Pirkkalan ”miesten” mielestä he eivät ala pelaamaan peliä tai tekevät ainakin protestin, jos nuoret pojat pelaavat tänään heitä vastaan. Eli ei nuorille pelaajille peliaikaa miestenpeleissä, ettei ”isoille miehille tule pahamieli”.

FC Kemille tämä oli ”lottovoitto”, sillä kokeneet pelaajat päättivät pelata ottelun ”tosissaan”.  Kokoonpanoon päässeet pelurit halusivat näyttää nuorille pelaajille heidän olevan todellinen osa joukkuetta. Penkillä ei tosin ollut kuin kolme pelaajaa, mutta tämä ei menoa haitannut. Sinänsä suomalaisen futsalin kannalta surullista, etteivät nuoret pojat päässeet pelaamaan ja kehittymään kohti unelmiaan.

Ottelu oli kovatempoinen heti alusta asti ja näki kuinka FC Kemin pelaajat halusivat näyttää vastustajalleen mitä tuli tehtyä. FC Kemi loi maalipaikkoja tiheään tahtiin ja heti 20 sekunnin jälkeen ottelu olisi voinut olla 1-0 kotijoukkueelle, mutta sama kirous jatkui edustusjoukkueella kuin aiemmin junioreilla. Maaliin palloa ei saatu toimitettua varmoistakaan paikoista. Vastustajan maalivahti ja puolustus eivät suostuneet antautumaan ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkueen käsittelyssä. Puoliajalle mentiin siis lukemissa 0-0.

Toisella puoliajalla kotijoukkue pyöritteli väsynyttä vastustajaansa entistä syvempään ahdinkoon, vaikkakin vastustajalla oli enemmän pelaajia joilla tasata peliaikaa. FC Kemin vauhdikkaat ”vanhukset” olivat liian nopeita, taitavia ja vahvoja vastustajalle.  Ottelun 28 minuutilla Henri Louste vapautti FC Kemin kahleista 1-0 maalilla. Kotijoukkueen vahvat otteet jatkuivat myös osuman jälkeen ja 2-0 osuma nähtiin ottelun 34 minuutin kohdalla Iiro Vanhan maagisesta kynästä. Osumaan hyvän esityön teki mallikkaan ottelun pelannut Aleksi Gullsten. Tässä vaiheessa vastustaja sai luotua pari hyvää maalipaikkaa, mutta maalissa pelannut Ville Valli oli ohittamaton. PJK:n pelatessa viimeisillä minuuteilla viidellä kenttäpelaajalla näki kavennusmaali päivänvalon ajassa 39 minuuttia. FC Kemin ”vanhukset” eivät tästä pelästyneet, vaan ryöstivät pallon vastustajalta ja Iiro Vanha viimeisteli päivän toisen osuman aivan ottelun viimeisillä hetkillä. Ottelun lopputulokseksi jäi näin ollen 3-1, eikä voittajasta kovatasoisessa ottelussa lopulta jäänyt epäselvyyksiä.

 

Valmentaja Kalle Huuskon kommentit peleistä: Tiesin aamun ottelun olevan todella vaikea meille ja tavallaan se sitä olikin. Heti alussa Ilves sai vaarallisen maalipaikan meidän vielä nukkuessa. Onneksi siitä ei maalia tullut ja saimme joukkueen hereille heti alussa. Koko ottelun ajan oli tunne, että ottelu on täysin hanskassa ja pelaajamme ovat vain yksinkertaisesti hieman kokeneempia ja parempia. Ilves oli todella hyvä joukkue ja on varmasti Suomen kovimpia joukkueita, mutta ainakin kotona pystyimme viemään peliä. Vieraissa tilanne voi olla toinen ja tänäänkin pienellä tuurilla Ilves olisi voinut taistella voitosta. Futsalissa pallon hallitseminen läpi ottelun ei välttämättä takaa mitään. Vastustajalla oli paljon hyviä yksilöitä, jotka pystyivät käyttämään hyväksi pienimmätkin pelaajiemme virheet. Joona Veteli oli jälleen ilmiömäinen. Jimmy Vettaisen ja Paavo Jokisen otteet olivat myös mieleeni. Toisaalta vaikea nostaa edes näitä nimiä esiin, sillä olimme joukkueena niin hyviä tänään, että jokainen pelaaja ansaitsee kehut.

Toisessa ottelussa pyöritimme ottelua jo kolmella kentällä, tämä kertonee koko joukkueen tasosta. Hienoa, että nuorille on tällainen sarja Suomeen saatu. Oli ilo katsoa kaikkien joukkueiden esityksiä turnauksessa, sillä juuri tätä suomalainen futsal kaipaa.

Mitä suomalainen futsal ei kaipaa on ennen edustuksen peliä käytyä keskustelua vastustajan kanssa. En sen enempää halua keskustelua avata, mutta on valitettavaa, että nuorten pelaajien kehitys ei ole kaikkien maassa olevien futsal tekijöiden ajatuksissa. Nämä vanhat ”sotaratsut” ovat hienosti nostaneet ja rakentaneet maahamme futsal-lajia, mutta nuorten pelaajien ei pitäisi olla kärsijöitä heidän ajatellessaan vain voittamista.

Toki voittaminen pitää olla ykkösasia, mutta ei vastoin ”pelin henkeä”.  Voittaminen on itsellenikin tärkeää ja teen sen eteen paljon asioita mm. pieniä koiruuksia jne.. Näitäkin yritän opettaa pelaajilleni, mutta tämä nuorten väsyneiden pelaajien pitäminen uhkana vastustajan voitolle sai minut voimaan pahoin. On vaikeaa selittää nuorille pelaajille, että emme voi teitä tänään peluuttaa, koska vastustaja haluaa voittaa ja pelkää teitä 14-19 vuotiaita poikia ( jotka ovat jo kaksi peliä pelanneet alle).

Kitinä oli lähes yhtä naurettavaa kuin aikoinaan Pohjola-Cupissa Pohjois-Suomen voittaessa ottelun, teki vastustaja protestin ottelusta. Pohjois-Suomi oli peluuttanut liian nuorta pelaajaa ottelussa. Kilpailun jury totesi tällaisen säännön olevan, mutta hylkäsi protestin ja poisti säännön, koska se oli naurettava eikä edistänyt suomalaista jalkapalloa. Kyseinen pelaaja sattui muuten olemaan seuramme pelaaja ja veljeni Keijo Huusko. Aika ironista, mutta on taas yksi esimerkki siitä miten olemme omalla toiminnallamme kehittäneet suomalaista nuorten jalkapalloa ja futsalia.

Säännöt ovat sääntöjä ja niitä pitää kunnioittaa, mutta on myös kirjoittamattomia sääntöjä mitä voiton eteen kukin niiden varjolla kehtaa tehdä voidakseen kutsua itseään urheilumieheksi. Toisaalta meillä kävi onni, sillä voittoa ei välttämättä olisi meille ottelusta suotu, jos olisimme nuoria pelaajia peluuttaneet, mutta olisin silti toivonut voivamme sitä tavoitella nuorten ollessa mukana.

Ai niin, FC Kemillä on Suomen Palloliiton Futsalvaliokunnan myöntämä poikkeuslupa peluuttaa nuoria pelaajia turnausmuotoisten pelien lisäksi myös muissa saman päivän aikana pelattavissa otteluissa. Siis Palloliitossakin ymmärretään, että sääntöjä voidaan tulkita urheiluhengessä.