Haastattelussa Suomen futsalmaajoukkueen maalivahtivalmentaja Dusan Matic

25.11.2014

Dusan Matic FC Kemin maalivahtitreeneissä
Dusan Matic FC Kemin maalivahtitreeneissä

Haastattelussa Suomen futsalmaajoukkueen maalivahtivalmentaja Dusan Matic

 

Haastatteljoina: Joni Valta ja Olli Laine

 

Miksi tulit käymään tutustumassa seuraamme?

-       Tervareiden päävalmentaja Jani Paananen otti minuun yhteyttä ja halusi minun kouluttavan heidän juniori- ja edustusjoukkue maalivahteja. Sieltä tulin suoraan tänne tutustumaan seuraanne, uusiin toimitiloihinne ja kouluttamaan teidän maalivahtejanne.

Miten päädyit Suomen futsalmaajoukkueen maalivahtivalmentajaksi?

-       Suomen futsalmaajoukkueen päävalmentaja Mico Martic otti minuun yhteyttä ja halusi minut avukseen maajoukkueen kanssa. Tavoitteeni maajoukkueen kanssa on kehittää maalivahteja ja eritoten heidän henkistä puoltansa.

Mitä mieltä olet meidän uusitusta junioritekniikkatalosta?

-       Talo on ainutlaatuinen. Olen kiertänyt useissa maissa ja monissa kaupungeissa, mutta harvoin olen nähnyt vastaavanlaista tekniikkataloa. AC Milanilla on vastaavanlainen harjoituskeskus Milanello, mutta tietenkin suuremmassa mittakaavassa. Talo on todella hyvä paikka kehittää henkilökohtaisia taitoja ja siellä voi opettaa lähestulkoon kaiken yksilötaktisista asioista.

 

-       80- ja 90-luvun taitteessa Milanin harjoituskeskuksessa oli käytössä samanlainen pieni kenttä, jossa on seinät ympärillä ja kaksi maalia. Tämä kehitti huippu jalkapallo pelaajia entistä paremmiksi pallonkäsittelijöiksi ja kehitti heidän ratkaisukykyään, sillä aikaa oli paljon vähemmän. Silloinen päävalmentaja toi juttuja futsalista omaan jalkapallon pelifilosofiaan. Tämä oli osasyy miksi AC Milan oli niin hyvä 80- ja 90-luvun taitteessa.

 

Miten junioritekniikkatalomme voi auttaa nuoria pääsemään huipulle?

-       Talo antaa loistavan mahdollisuuden omaehtoiselle harjoittelulle. Jos todella haluat huipulle jossain asiassa, sinun täytyy olla valmis tekemään kaikkesi. Intohimo on tärkeimpiä avujasi huipulle pääsyssä. Sillä se ajaa sinut tekemään enemmän ja paremmin. Tavoitteen voi aina saavuttaa, jos vain niin haluaa. Tavoitteenasettelu onkin yksi keinoista millä asioita saavutetaan.

Mitä mieltä FC Kemin maalivahdeista?

-       Pelaajilla on hyvä pohja maalivahdeiksi, perusjuttuja pitää edelleen kehittää askel askeleelta jokaisella osa-alueella.

-       Esimerkiksi Tatu Kujanpää on potentiaalinen fiksu pelaaja. Hän on rauhallinen eikä kiirehdi ja ymmärtää oman roolinsa pelissä. Muutenkin suomalaisissa maalivahdeissa on hienoa heidän rauhallisuutensa. Se on ainutlaatuista maailmalla.

Mitä futsalista voi tuoda mielestäsi jalkapalloon?

-       Futsal luo hyvän pohjan teknisiin ja taktisiin ominaisuuksiin. Futsal vaatii nopeaa ajattelua sillä tilaa ja aikaa on vähän. Futsalissa pitää liikkua jatkuvasti, jotta pallollisella olisi syöttömahdollisuuksia mahdollisimman monta, sillä pelaajia on vähemmän. Pitää myös olla koko ajan valmiina ja antaa aina 100% itsestään.

Mitä mieltä olet Suomen futsalmaajoukkueesta?

-       Meillä on loistavia pelaajia maajoukkueessa. Mikäli samanlainen kehittyminen jatkuu, mitä on ollut havaittavissa viimeisen kahden vuoden aikana, niin 5-10 vuoden kuluttua voimme olla 10 parhaan eurooppalaisen futsalmaajoukkueen joukossa.

Mitä suomalaisten pelaajien pitää tehdä, jotta olisivat vielä parempia?

-       Pitää olla henkisesti vahva. Pitää olla tietoinen omista vahvuuksista ja olla hyvä itseluottamus. Myös omistautuminen lajiin ja voitontahto on tärkeää. Korostan erityisesti voitontahdon ja rohkeuden tärkeyttä tavoitellessa unelmiaan. Näin voi saavuttaa asettamansa tavoitteet.

Miten valmistat maalivahtisi tulevaan peliin?

-       Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja jokaisella on omat tapansa ja rutiininsa, joita ei pidä muuttaa. Esimerkiksi mielikuvaharjoittelu on yksi keino valmistautua peliin jos pelaaja kokee sen hyväksi.