FC-88 Kemin B-junioreille SM-Pronssia Futsalissa

20.3.2011

FC-88 Kemin B-junioreiden Futsal- kausi huipentui sunnuntaina 20.3.2011 Tampereen Ylöjärvellä pelattuun SM-lopputurnaukseen. Tavoite joukkueella oli heti kauden alusta alkaen Suomenmestaruusmitali, ja tästä tavoitteesta ei koskaan luovuttu. Matka kohti Tamperetta alkoi jo lauantaina, jotta sunnuntain peleissä ei olisi matkaväsymystä, sillä ensimmäinen alkulohkon peli oli edessä jo heti sunnuntaiaamuna.

 

Jippo (Joensuu)  1 – 6  FC-88 Kemi

Alkusarjan ensimmäinen peli käynnistyi hieman nihkeästi. Alussa pojat hieman jännittivät, mutta rentous löytyi kuitenkin aika pian. Ensimmäisen 4 minuuttia peliä hallitsi Jippo, saamatta kuitenkaan mitään vaarallista aikaiseksi, ja ote kääntyikin FC-88:lle. Vajaa 9 minuuttia pelattu, ja FC-88 siirtyi 0-1 johtoon. Tulos vapautti poikien pelin täysin, ja taululla alkoi näkyä. FC-88 teki maaleja tasaiseen tahtiin ja loppunumeroina taululla komeili 1-6 lukemat Kemiläisille. Voitto oli tärkeä, sillä lyhyessä turnauksessa ei ollut varaa hävitä yhtään peliä. FC-88:n pistenikkareina pelissä olivat Valtteri Vainionpää 1+1, Jani Kähkönen 1+1 ja Matias Wiena 0+2.

 

FC-88 Kemi 7 – 3 FC Kiisto (Vaasa)

Alkusarjan toinen peli käynnistyi vieläkin heikommin kuin ensimmäinen. Turnauksen yksi suosikeista, FC Kiisto, painoi päälle ottelun alussa, ja näytti siltä, ettei Kemiläiset saisi painetta purettua omalta alueelta millään. Ensimmäinen 4 minuuttia pelattiin käytännössä FC-88:n päädyssä ja Vaasalaiset siirtyivät johtoon jo 2 minuutin pelin jälkeen. Pojat heräsivät kuitenkin peliin loistavasti mukaan. Paine siirtyi Vaasan päätyyn ja tasoitus ajassa 5.37 vapautti jälleen jännityksen poikien otteista. Tämän jälkeen kentällä näkyi käytännössä vain yksi joukkue. Maaleja jälleen tasaiseen tahtiin, ja FC-88:n maalia vartioineen Harri Nykäsen loistavien torjuntojen siivittämänä tulostaululla nähtiin loppunumerot 7-3 Kemille, ja lohkovoitto oli varmistanut puolivälieräpaikan.  FC-88 pistetehtailijat ottelussa Jani Kähkönen 2+0, Olli Alakärppä 2+0

 

FC-88 Kemi  2 – 0  Rops (Rovaniemi)

Puolivälierässä vastaan asettui sitten jo tutumpi joukkue piirisarjasta, kun A-lohkossa toisen sijan lunastanut RoPS asteli vastaan. Tässä pelissä FC-88 näytti jo osaamistaan, ja käytännössä kentällä oli vain yksi joukkue. Peli oli paljon valmiimman näköistä kuin alkusarjassa, ja pojat olivat latautuneet peliin todella hyvin. Paikkoja oli FC-88:lla runsaasti, mutta viimeistelyssä olisi ollut parantamisen varaa. Hallinta oli kuitenkin niin vakuuttavaa, että maali oli vain ajan kysymys, ja ajassa 10.40 Ville Juvonen karvasi ylhäältä ja aiheutti vastustajan maalivahdille paniikin päälle. Pallo suoraan Juvosen jalkaan, ja 1-0 taululle. Ottelun toisen osuman viimeisteli puolestaan Jimmy Vettainen Harri Nykäsen loistavasta avauksesta ja näin vastustajan selkäranka oli taittunut. Näihin numeroihin ottelu myös päättyi, ja edessä oli taistelu mitalipeleistä.

 

       FC-88 Kemi  4 – 6(rp)  PiPs (Turku)
(4-4)

Välierästä muodostuikin sitten oikein trilleri. Peli oli erittäin tasaista, ja maaleja tehtiin tasaiseen tahtiin kummankin johtaessa vuoron perään. Ottelu oli myös erittäin rikkonainen. Siitä piti todellakin huolen aamun pelien jälkeen vaihtunut tuomarikaksikko. Pelaajat tekivät kentällä parhaansa ja taistelivat voitosta viimeiseen asti, mutta tuomarilinjan ailahtelu sekoitti varmasti molempien joukkueiden otteita. Ottelun aikana virheitä jaettiin peräti 11 kappaletta ja käytännössä ratkaisukin syntyi tuomarin virheestä, kun pallo pelattiin vaarattomalla alueella FC-88:n pelaajan käteen, josta tuomari puhalsi sääntökirjan vastaisesti virheen. Pallo pilkulle virhetilin täyttyessä ja ottelu tasanumeroihin. Toki FC:llä oli paikkoja ratkaista myös pelillisesti, mutta omat koirat purivat, kun laukausten edessä oli omia miehiä, ja saatiinpa pallo pysäytettyä jo varmasta maalipaikastakin vastustajan maaliviivalle. Näin mentiin varsinaisen peliajan jälkeen pilkuille, jossa PiPS oli parempi, ja FC: llä oli edessä pronssiottelu. FC-88:n tehomiehenä hääri Sami Huhtiniemi 3+0, Ville Juvonen 1+1 sekä Joona Veteli 0+2

 

ToTe (Helsinki) 0 – 1 FC-88 Kemi

Pronssiottelu oli kahden väsyneen joukkueen taistelu. Ottelun alussa jo näki, että vastustajalla painoi jaloissa, ja nyt oli paikka iskeä ja ottaa kotiin tuomisina kauden päätavoite eli SM-mitali. Ottelun erikoisuudeksi muodostui jälleen sama tuomarikaksikko, kuin välierässäkin. Ihmeelliset vihellykset ja välillä käytiin toimitsijapöydän luona tulkitsemassa sääntökirjaa, ja ihmeteltiin, miten pitää menetellä kun vastustajalla on liikaa pelaajia kentällä. Ei oikein sopivaa toimintaa tuomareilta, kun kuitenkin pelattiin Suomenmestaruus -mitaleista. Tämän ottelun ratkaisi selvästikin poikiemme tahtotaso ottaa mitalit mukaan. Ja ottelun ainokaisen maalin viimeisteli upeasti vasemman jalan laukauksella Matias Wiena ajassa 6.58. Useampiakin paikkoja maaleihin oli, mutta väsy painoi poikien jaloissa, ja viimeistelyt menivät pitkin salin seiniä. Loppuun asti viety puolustuspään pelaaminen kuitenkin toimi, ja se riitti loistavaan lopputulokseen, ja ottelun jälkeen poikien kaulaan ripustettiin pronssiset mitalit.

 

Junioripäällikkö Kalle Huuskon kommentit SM-lopputurnauksesta 20.3.2011:

Kaksi vuotta kovasti töitä ja tavoite täyttyi lähes täydellisesti. Aloitimme Futsal mitali-projektin KemPassa viime kaudella Ville Paakkarin avustuksella. Tälle kaudelle siirryimme Akatemian ja B-junnujen kanssa FC-88 Kemin alle, johon saimme myös TP-47:stä kaksi erittäin hyvää pelaaja auttamaan mitalin tavoittelua. Tähän ajan jaksoon mahtuu paljon harjoituksia ja pelejä. Mitalin varmistuttua pronssi-ottelussa oli yksi valmentajaurani hienoimpia tuntemuksia. Syy tähän on aito halu kehittää alueemme nuoria pelaajia Suomen huipulle, siksi tuntui niin hyvältä, että pojat palkittiin kovasta työstään.

Olimme reissussa yhtenäinen joukkue ja jokainen pelaaja pääsi näyttämään kykynsä kentillä.  Turnauksessa olimme mukana peräti 15 pelaajan voimin ja tämä näkyi varsinkin pronssiottelussa, jossa ratkaisijan rooliin pääsivät hieman vähemmälle peliajalle jääneet pelaajat.

Kulta-jahti päättyi törkeään tuomarityöskentelyyn välieräottelussa, jossa  vastustajalle vihellettiin käsittämätön määrä rangaistuspistepotkuja. Niille, jotka eivät tiedä futsal sääntöjä niin avataanpa hieman asiaa. Hallitsimme ottelua lähes täysin vastustajan kenttäpuoliskolla. Meidän virheet vihellettiin pääsääntöisesti vastustajan maalin edustalla ja virhetilin täytyttyä (5) pallo siis vietiin tuomarin toimesta meidän päätyyn toiselle rangaistuspotku pisteelle. Tästä vastustaja sitten sai mahdollisuutensa päästä otteluun aina uudelleen mukaan ja välillä jopa johtoonkin. En yhtään halua vähätellä vastustajaa, sillä hoitelivathan he loppuottelun 6-2 tuloksella. Ryhmämme taisi yllättää etelän pojat ja tuomarit liiankin kypsillä otteilla. Virheet eivät olleet pelihengen mukaisia ja osa jopa sääntökirjan vastaisia.

Pelasimme mielestäni turnauksen parasta peliä Porin Jazzin lisäksi. Porin pojat olivat kuulemma vielä C-junnuja, joten odotan kyseisen ryhmän olevan seuraavat 2 vuotta B-junnujen kovimpia joukkueita.

Turnauksen jokainen peli oli meiltä hyvää Futsalia ja hienoja yksilösuorituksia. Erityisesti haluan nostaa kolme pelaajaa turnauksesta meiltä esiin. Joona Veteli oli ylivoimaisesti turnauksen paras pelaaja. Hänen otteensa ovat käsittämättömän kypsät ikäisekseen. Toisena pelaajana esiin nostan Olli Alakärpän Torniosta. Hän pelasi Joonan kanssa lähes aina täydet minuutit ja oli erittäin pallovarma. Myös maalivahti Harri Nykänen ansaitsee kehut turnauksesta. Loistavia otteita ja pelastuksia juuri niillä hetkillä kun niitä joukkue tarvitsi. Nämä kolme pelaajaa olivat varmasti turnauksen parhaimmistoa. Toki kehuja täytyy joukkueen muillekin pelaajille antaa. Ville Juvonen paransi otteita joukkueen kapteenin Jani Kähkösen kanssa läpi turnauksen. Myös Jimmy Vettainen ja Sami Huhtiniemi haastoivat hirmuisella tahdilla vastustajan puolustusta. Varsinkin nuori Jimmy Vettainen pelasi hienoilla harhautuksilla itsensä turnauksen parhaimmistoon. Prossiottelussa Matias Wiena ratkaisi meille voiton hienolla kanuunalla ja se oli Matiakselle hieno palkinto kovasta työstä, jota hän on tehnyt monissa, monissa harjoituksissa.

Haluankin kiittää kaikki poikia ja varsinkin niitä, jotka tässä jäivät mainitsematta. Ilman teidän panosta emme olisi mitenkään voineet päästä tavoitteeseemme. Kiitoksia kaikille erittäin hienosta vuodesta. Kiitokset myös valmentajille Keijo Huusko, Kyösti Kähkönen ja Jouni Impiö. Teimme hirmuisen työn nostamalla joukkueemme näin korkealle pelillisesti. Kiitokset myös kaudella mukana olleille vanhemmille ja erityisesti siitä, että halusitte tulla tukemaan Ylöjärvelle asti poikiamme.

 Ps. Pronssi oli voitettu mitali meille ja iso asia myös pienelle ja sympaattiselle seurallemme.  Pitää myös muistaa, että edellisellä viikolla seuramme C-juniorit taistelivat itsensä 8 joukkoon samaisessa turnauksessa.

Pelaajat + maalit ja tehopisteet

Alakärppä Olli                        2 + 2
Berg Joni                                0 + 0
Huhtiniemi Sami                    4 + 1
Juopperi Aleksi                      0 + 0
Juvonen Ville                          3 + 3
Kähkönen Jani                       3 + 1
Käsmä Saku:                          0 + 0
Lantto Teemu                         1 + 0
Nykänen Harri                        0 + 1
Pääkkölä Eetu                        0 + 0
Vainionpää Valtteri                 2 + 1
Veteli Joona                            2 + 3
Vettainen Jimmy                     2 + 1
Väärälä Joakim:                     0 + 0
Wiena Matias                          1 + 2

Kaudella joukkueessa pelasivat lisäksi Elias Ainonen ja Anssi Rimali