Anssi Jaakkola on huippuvireessä Etelä-Afrikan jalkapalloliigassa

14.11.2013


Anssi Jaakkola on huippuvireessä Etelä-Afrikan jalkapalloliigassa

 

14.11.2013 2:00

Kuva: Lynne Cameron PA Photos


Anssi Jaakkola on pelannut neljä peräkkäistä nollapeliä Etelä-Afrikan pääsarjassa. Hän torjuu palloja Ajax Cape Townissa, joka on Amsterdamin Ajaxin yhteistyöseura. Ajax Cape Town on sarjassa sijalla 11.

 

Karmiva maaotteludebyytti ja vaikeat ajat Skotlannissa ovat Anssi Jaakkolalle enää ikäviä muistoja. Hän on aloittanut Etelä-Afrikan liigassa huikeasti.

Maalivahti Anssi Jaakkola ei taatusti unohda päivämäärää 7. kesäkuuta kahden vuoden takaa. Suomi oli tuolloin hirveässä paikassa, sillä se kohtasi EM-karsinnoissa Ruotsin vieraissa. Päävalmentaja Mixu Paatelainen määräsi yllättäen Jaakkolan tolppien väliin, ja keltanokkatorjuja mureni uransa ensimmäisessä A-maaottelussa täysin.

Ruotsi jyräsi 5–0-voittoon, eikä Jaakkolaa ole kutsuttu sen jälkeen maajoukkueeseen.

Kaikessa hiljaisuudessa hän on kuitenkin tehnyt kotimaista jalkapallohistoriaa.

Jaakkola, 26, siirtyi alkusyksystä Etelä-Afrikan pääsarjassa pelaavaan Ajax Cape Towniin. Hänestä tuli kautta aikain ensimmäinen suomalaissyntyinen pelaaja Afrikan pääsarjoissa. Alku uudessa seurassa on ollut vakuuttava: Jaakkola on ollut avauksessa neljässä sarjapelissä, eikä pallo ole mennyt yhdessäkään ottelussa selän taakse.

"Olen viihtynyt hyvin. Viiden kuukauden ikäinen tyttövauva ja tyttöystävä ovat täällä kanssani. Kapkaupunki on makea ja turvallinen paikka", hyväntuulinen Jaakkola kertoo puhelimessa.

Kemissä syntyneen Jaakkolan ura on värikäs. Hän siirtyi parikymppisenä lainalle Sienaan, joka myöhemmin hankki Jaakkolan pysyvästi riveihinsä. Italiasta matka jatkui Slavia Prahaan ja sieltä skottiseura Kilmarnockiin Paatelaisen alaisuuteen.

Vaikka Italian, Tšekin ja Skotlannin sarjat näyttävät ansioluettelossa komeilta, totuus on, että Jaakkola pääsi harvoin kentälle. Skotlannissa ura alkoi kelvollisesti, mutta sitten lähti Paatelainen, ja lopulta suomalaistorjuja löysi paikkansa katsomosta.

"Valmentaja pudotti minut kokoonpanosta, enkä saanut syytä selville. Seura löi liian kovan hintalapun kylkeeni, joten en päässyt pelaamaan enkä pois Kilmarnockista. Paska maku jäi suuhun", Jaakkola täräyttää.

Viime kaudella hän ei pelannut Skotlannin liigassa yhtään ottelua. Pois oli pakko päästä.

"Tulin Kapkaupunkiin näytille ja sain sopimuksen. Mixulla oli oma osuutensa siirtoon. Valmentajamme oli jutellut hänen kanssaan, ja Mixu oli sanonut, että jos seura tarvitsee maalivahdin, minut kannattaa tarkistaa."

Muutto Kapkaupunkiin oli lähes hyppy tuntemattomaan.

Tulevasta seurastaan hän tiesi jonkin verran, samoin sen, että Suomen ex-päävalmentaja Stuart Baxter valmentaa Etelä-Afrikan liigassa. Pientä suuntaa tulevasta antoi myös Etelä-Afrikassa vuonna 2010 pelattu MM-turnaus, joka toi maan jalkapallokulttuuria tutuksi.

Ensivaikutelma on ollut myönteinen, vaikka rugby onkin maan ykköslaji. "Täällä ja Skotlannissa pelataan samantyyppistä jalkapalloa, fyysistä ja nopeatempoista. Tasossa ei ole isoa eroa. Etelä-Afrikassa pelaajat ovat ehkä taitavampia kuin Skotlannissa, mutta joskus taktiikka meinaa unohtua."

Vaikka elämä hymyilee, ensimmäiset metrit Kapkaupungissa eivät menneet toivotusti. Jaakkola ei saanut heti työlupaa, ja hän oli sen vuoksi muutaman kamppailun sivussa. "Kaksi tuntia ennen peliä tuli tieto, ettei työlupa ole kunnossa. Otteluissa pelannut maalivahti onnistui hyvin. Ehdin jo ajatella: Ei hemmetti, taas tässä käy näin – en pääse ollenkaan pelaamaan."

Asiat menivät kuitenkin toisin, sillä maalivahti Brandon Peterson loukkaantui. Jaakkola sai näyttöpaikan ja lunasti ykkösvahdin paikan itselleen.

Mutta mitä Jaakkola ajattelee vajaan kahden ja puolen vuoden takaisesta Ruotsi-painajaisesta?

"Se oli hirveä pettymys ja yksi käännekohta urallani. En pelannut lähelläkään tasoani. Vei aikaa, että sain käsiteltyä asian pääkopassani."

Lähde: Helsingin Sanomat