Miksi Futsal ?

26.12.2013

Miksi Futsal  on FC Kemissä isossa roolissa?

FC Kemistä oli marraskuussa 2013 järjestetyllä futsalin aluejoukkuleirillä 12 pelaajaa. Ikähaitari oli pelaajillamme 15-20 vuotta. Aluejoukkueharjoituksia vetämään oli lentänyt maailmalta Suomen maajoukkueen päävalmentaja Mico Martic. Entisenä huippupelaajana Martic oli erittäin tyytyväinen ja jopa yllättynyt FC Kemin pelaajien tasosta leirillä. Leirillä tutustuttiin muutamiin yksinkertaisiin harjoitteisiin ja pidettiin luento. Luennon annista voi poimia muutamia asioita. Futsal on maailman kasvavin sisälaji, Brasiliassa harrastajia on enemmän kuin futiksessa. Lähes kaikki maailman taitavimmat futispelaajat ovat pelanneet nuorena futsalia, mm. Ronadinho, C.Ronaldo, Messi, Xavi, Ronado, Pele ja Neymar jne..

Mico Martic kehui suomalaisten pelaajien taktista näkemystä ja kurinalaisuutta. Hän ei epäillyt, etteikö Suomessa pystyttäisi pelaamaan futsalia maailman huipulla. Seuramme pelaajien taso toimi hänestä hyvänä esimerkkinä futsalin mahdollisuuksista kehittää pelaajia täällä haastavissa olosuhteissa.

FC Kemin futsal kausi 2013

Kaudella 2013 FC Kemin C- ja B-juniorit selviytyivät SM-lopputurnaukseen voittamalla piirisarjansa ylivoimaisesti. C-junioreissa HJK oli poikiamme parempi puolivälierissä ja vei samalla pojilta mahdollisuuden mitaliin. HJK oli turnauksen ylivoimaisesti kovin joukkue ja murskasi finaalissa vastustajansa 10-2 ja välierissä Porin Jazzin 6-0. FC Kemin pojat antoivat hienon vastuksen tuleville futiksen maajoukkuepelaajille antautumalla 5-1. Ottelu oli lukemia tiukempi, sillä HJK sai vasta lopussa tehtyä selvän eron FC Kemiin, FC:n pelatessa viidellä kenttäpelaajalla ja hakien voittoa.

B-junioreissa suvereenin lohkovoiton jälkeen joukkue sukelsi ylimielisyyden saattelemana puolivälierissä. Tämä toivottavasti teki hyvää joukkueen työmoraalille tulevaisuuteen.

Kaudella 2012 SM-kultaa B-junioreissa voittanut edustusjoukkue löi kovimman saavutuksen pöytään kaudelle 2013 selviytymällä Suomen Cupin lopputurnaukseen. Joukkue pelasi kotiyleisön edessä lähes hurmiossa. Junioreista koostuva edustusjoukkue hävisi jatkoajalla finaalipaikan. Tämä ei kuitenkaan himmentänyt yhtään poikien saavutusta. Yleisön mukana eläminen kyseisessä ottelussa on hyvä esimerkki futsalin kiinnostavuudesta ja yleisöystävällisyydestä.

Kausi 2013-2014

C-juniorit ja B-juniorit ovat menossa kohti Suomenmestaruus kisoja. Akatemia on antanut nuorille pelaajille kokemuksia kohti miesten pelejä ja edustusjoukkue on menossa kohti ykkösdivisioona karsintoja, johtaen suvereenisti Lapin kakkosdivisioonaa. Edustusjoukkueen keski-ikä on pelaajien osalta noin 18-vuotta.

Miksi siis pelaamme FC Kemissä futsalia? Syynähän ei pelkästään ole se, että Cristian Ronaldokin on pelannut sitä. Tiedämme vain, että seurassamme on huippuosaamista lajiin ja se on ollut alueemme parhaiden pelaajien kehitysalusta jo pidemmän aikaa. Esim. maajoukkuepelaajat Pasoja, Huusko ja Könönen ovat kaikki pelanneet nuorena futsalia. Futsali ei ole ollut kenellekään ykköslaji, vaan jalkapalloa tukeva harjoitusmuoto. Nyt kun katson ikkunasta ulos tulee räntää ja on synkkää, sisähallissa ei koskaan ole huonoja olosuhteita. Hallissa paistaa aina niin sanotusti aurinko ja pelaaja pääsee lämpimään ympäristöön nauttimaan pelaamisesta. Ei tarvitse murehtia paljonko hallissa on pakkasta ja miten vaihdan varusteet kun kopissa ei ole lämmitystä tai sitä ei saa käyttää. Pohjois-Suomessa harjoitusolosuhteet sanelevat pitkälti futsalin pelaamisen. Futsal katkaisee pitkän talviharjoittelun mielekkäästi. Samalla pelaajat kehittävät henkilökohtaisia taitoja ja pelisilmää. Mikäli harjoittelisimme talvisin pelkästään jalkapalloa jäisivät harjoittelumäärät liian pieniksi. Jalkapallohallivuoroja ei ole riittämiin ja niissä eivät lapset saa koulun jälkeen harjoitella taitojaan. Lappiahalli tekee tähän poikkeuksen ,sillä lapset saavat käydä potkimassa koulun jälkeen ja tämä onkin jo näkynyt torniolaisten jalkapalloilijoiden taidonkehityksenä.

Jos katsomme juniorijoukkueiden tuloksia pienimmissä naperoissa niin voi huomata, ettei FC Kemin naperot vielä voitoilla juhli. Tämä onkin seuramme yksi kivijaloista, meillä pelaajia ei kilpailuteta loppuun naperoissa, eikä tasojoukkueita muodosteta ennen B-junioreita. FC Kemi ei juhli pelaajamassoilla tai pienen kentän turnausvoitoilla. Meillä pelaajat kasvavat ottamaan vastuuta heikoimmista ja samalla kehittämään omaa johtajuuttaan. Pelaajien tullessa siihen ikään kun tuloksilla alkaa olla merkityksiä , ottavat johtavat yksilöt isompaa roolia ja muu joukkue kasvaa mukana. Tällä systeemillä olemme saaneet pidettyä harrastuksen parissa kaikki halukkaat ja todellinen kilpailu paikasta auringossa voi alkaa B-junioreissa.

Miten futsal vaikuttaa FC Kemin toimintaan?

Meillä futsal on harjoittelumuotona jo pienestä pitäen, mutta todenteolla alamme sitä pelaamaan C-junioreissa. Pelaamme futsalia ainoastaan lokakuusta helmikuuhun, eli kylmimmän ja henkisesti raskaimman harjoituskauden ajan.  Muiden seurojen tuskaillessa lopettavien pelaajien ja vähäisten harjoitustapahtumien kanssa, meillä harjoittelutapahtumat vain lisääntyvät ja mitä mielylttävimmällä tavalla, eli pelaamalla. Pojat pelaavat harjoituksissa sellaisella innolla futsalia, että on vaikea kuvitellaakaan muuta harjoittelumuotoa heille talven kovimmilla pakkasilla. Jokainen pelaaja joutuu ottamaan vastuuta kentällä ja yhdenkin lepsuilu johtaa aina vastustajan maaliin. Tämä kasvattaa vaatimustasoa ja luo kasvualustan voitontahdon kehittymiselle ja pelitemmolle. Futsalissa taitojen kehittyessä pelitempo kasvaa hurjaksi ja luo parempia, nopeampia ja älykkäämpiä pelaajia.

Junioreiden futsalissa ja jalkapallossa pätevät kaikki samat lainalaisuudet, futsalissa kaikki on vain nopeampaa, vaatii enemmän jokaiselta pelaajalta, pelaajan suoritukselta ja myös valmentajalta. Isoimpana erona voidaan pitää, että pienempi kokoiset ja taitavat pelaajat erottuvat futsalissa edukseen. Fysiikka myös kehittyy, sillä pelaaja pystyy tekemään nopeita rytminvaihtoja ja oppii miten tila kentällä itselle luodaan. Jo pieni vastustajan painopisteen siirto toiselle jalalle avaa mahdollisuuden haastaa ohitse ja avaa mahdollisuuden maalitekoon ja sitähän suomalainen juniori kaipaa, eli maalitekoa. Futsalissa myös valmentajilla on vielä isompi mahdollisuus vaikuttaa peliin, sillä taktisilla aikalisillä voi opettaa nuoria pelaajia miettimään itse seuraava askelta kentällä.

Miksi kaikki valmentajat eivät arvosta futsalia?

Kävin tästä asiasta mielenkiintoisen keskustelun Mico Marticin kanssa ja hän heitti minulle kysymyksen: ”Miksi Englannin maajoukkue ei ole voittanut futiksessa pitkään aikaan mitään suurta, vaikka heillä on ylivertainen kulttuuri ja pelaamassat? ” Hän heitti ajatuksen ilmoille ottamatta kantaa onko se todellinen syy,  että muissa maissa futsal on isossa roolissa kehittämässä pelaajista nopeampia, taitavampia ja älykkäämpiä.

Jäin miettimään vastausta ja kun katsotaan Englannin maajoukkueen historiaa, niin ainoa maailmanmestaruus tai yleensäkin menestystä on vuodelta 1966. Futsal alkoi kehittymään maailmalla 1960-luvun jälkeen ja nykyiset kestomenestyjät Espanja ja Brasilia ovat johtavia maita niin jalkapallossa kuin futsalissa. Futsalia pelataan nykyisin lähes 160 maassa ja sen harrastajamääriä ei edes vertailla jalkapalloon, sillä niitä pidetään junioreissa samana lajina. Suomessakin Palloliitto on tehnyt hyvää työtä futsalin parissa ja jokainen jalkapalloilija voi pelata samalla pelipassilla ja vakuutuksella molempia lajeja.

Mitä tulee sitten valmentajien ajatuksiin futsalin vastustamisesta, ovat he yleensä ns. perinteikkään Brittifutiksen nimeen vannovia valmentajia, mutta maailma muuttuu ja jalkapallo ja futsal sen mukana. En näe itse mitään syytä olla pitämättä futsalia tärkeänä harjoittelumuotona lasten jalkapallossa. Pidän sitä jopa välttämättömänä mikäli meinaamme pienenä maana kehittää älykkäitä, riittävän taitavia, nopeita ja hyvän pelisilmän omaavia jalkapallonpelaajia kansainvälisille kentille. Yleensä näillä valmentajilla ei ole mitään kokemusta lajista ja oma pelikäsitys niin jalkapallosta, kuin vielä nopeammasta futsalista on vajaavaista. Ei nähdä pelissä tapahtuvia asioita, koska kiinnitetään huomioita vain isoihin linjoihin ja ei edes osata kehittää nuoriapelaajia yksilöllisesti. Tämä ei silti tarkoita, etteikö jokainen voi menestyä tyylillään. Suomalaisten nuorten pelaajien kehitykseen tämä kuitenkin jättää ammottavan aukon otettavaksi kiinni pelkällä jalkapalloharjoittelulla. Jokaisen jalkapalloilun aloittavan juniorin olisi hyvä harjoitella futsalia talvella. Tämä ei myöskään tarkoita, että pelaajiemme taitotasoa voitaisiin verrata edelleenkään huippumaihin, mutta saisimme hieman tätäkin etumatkaa kiinni ja ennen kaikkea harjoituksissa saisimme pelitempoa edes lähelle huippumaita.

Miksi fusalia nimenomaan junioreille?

Pallo pysyy kontrollissa paremmin, jokainen pelaaja joutuu osallistumaan peliin, pelaajille tulee huomattavasti enemmän tilanteita ja kosketuksia pienellä alueella. Futsalia voi myös helpommin pelata koulussa liikuntatunneilla ja jokaisesta kylästäkin löytyy halli, jossa lajia voidaan talvella harrastaa. Näin pienistä kylistä voi myös kasvaa hyviä jalkapallon ja futsalin pelaajia. Futsali myös muistuttaa pitkälti katoavaa pihapeli kulttuuria. Pienillä pelaajamäärillä saa hyviä pelejä ja turnauksia järjestettyä pienessäkin salissa. Vain pelaamalla lapsi oppii voittamaan ja osallistumaan aktiivisesti pelinkulkuun.

Ps. Mitä mieltä maailman tämän hetken huippupelaajat ovat futsalista? Muista myös lukea koko juttu linkistä.

Lainaus ilvesfutsal sivuillta:

Mitä sanoivat Xavi, Messi ja Ronaldo Futsalista?

Pelasin pikkupoikana futsalia Argentiinassa kaduilla ja seurassani. Se oli valtavan hauskaa ja todella auttoi minusta tulemaan siksi mikä olen tänään. Lionel Messi

Futsalissa näet onko pelajaa todella lahjakas. Jalkapallossa lahjakkuus voi jäädä fyysisyyden varjoon. Futsalissa kaikki pienet yksityiskohdat nousevat esiin. Laatu, taito ja taktiset asiat. Xavi

Lapsuudessani Portugalissa pelasimme vain futsalia. Pieni pelialue auttoi kehittämään pallotekniikkaani ja aina kun pelasin futsalia tunsin itseni vapaaksi. Ilman futsalia, en olisi se pelaaja joka olen nyt. Cristiano Ronaldo

Lähde: http://www.fifa.com/futsalworldcup/news/newsid=1798909/index.html


Kalle Huusko valmennuspäällikkö FC Kemi 26.12.2013