Kuunteleeko kukaan pelaajaa?

Kuunteleeko kukaan pelaajaa?

 

Käsittelen tässä jutussa seuramme pelaajien pelaajapolkua.  Kuten otsikossa kerrotaan, kyse on pelaajasta ja pelaajan valinnoista tai paremminkin pelaajapolusta, ei minkään seuran tai kaupungin polusta. Mikään seura tai ideologia ei saa olla suurempi kuin itse pelaajan tie. Nyt monissa keskusteluissa otetaan huoleksi kuinka kemiläisiä pelaajia menee Tornioon tai, että heidät pakotetaan tekemään jotain mitä eivät itse halua. FC Kemissä pelaajalla on seuraavanlainen tie edessään. Jo pikkunaperona seuraamme tulee juniori jalkapallokouluun tai muuten vain kokeilemaan siipiään kuningaslajin parissa. Tässä vaiheessa kyse on vanhempien halusta tuoda lapsi harrastamaan ja kokeilemaan jotain uutta. Alkutaipaleella meillä pelaaja saa myös muuta lajirajoja ylittävää yhteistyötä, esim. pidämme harjoituksia painisalissa ja opetamme muitakin lajeja kuin itse jalkapalloa. Yhteistyö myös muiden lajien kanssa jatkuu läpi pelaajan uran. Meillä on ollut aina juniori ja edustusjoukkueissa monia eri lajien harrastajia. On ollut painijoita, salibandyn, jääkiekon, hiihdon, yleisurheilun, jääpallon, uinnin  ja monen muun lajin harrastajia. Pitää muistaa, että moni maajoukkueissakin esiintyneistä kasvateistamme on juuri tällaisia moniosaajia. Pelaaja siis aloittaa pelaajapolkunsa valmistamalla itsensä fyysiseen kasvamiseen ja taitoon hallita kehoa ja palloa. Jalkapallokoulusta pelaaja kasvaa eri ikäluokkien kautta C-junioreihin, jossa alamme tekemään alueellista yhteistyötä. Tähän asti olemme kilpailleet yhteistyöseurojen kanssa hyvässä hengessä. Monesti juniorijoukkueemme ovat tässä vaiheessa olleet hieman heikommin menestyneitä, mutta jokaisesta pelaajasta on huolehdittu ja kaikille on annettu tasavertainen kohtelu. Olit sitten maahanmuuttaja tai tulet hyvistä oloista, kasvat samaan perheeseen lähtökohdista huolimatta välittämään toisista. Pidämme siis pelaajan keskiössä koko hänen uransa alusta loppuun.

Matka jatkuu pelaajalla kohti alueen yhteisiä A- ja B-junioreita. Tässä esimerkkinä FC Kemin A- ja B-juniorit, jotka ovat yhteistyössä TP-47 kanssa. Kyseisessä tapauksessa me kemiläiset hyödymme Torniosta tulevista pelaajista, aivan kuten Meri-Lappi United hyötyy torniolaisista pelaajista ja kykenee näin pelaamaan liigassa asti. Tärkein asia kuitenkin unohtuu, eli pelaaja. Yhteistyöllä pelaaja pääsee hänen pelaajapolkuaan pitkin parhaaseen mahdolliseen ympäristöön pelaamaan. Pelaajapolussa on monta tärkeää asiaa huomioitavana, mutta tärkein on ehdottomasti pelaaminen. Pelaaminen oikealla tasolla on aina kaiken a ja o. Toki harjoitusympäristöllä, koululla, kavereilla ja valmentajilla on iso osansa, mutta kaikista tärkeintä pelaajalle on päästä hänen pelaajapolullaan pelaamaan. FC Kemissä jo B-juniori voi pelata B-junioreissa SM-karsintaa, A-junioreissa ykkösdivisioonaa, miehissä kolmos- ja kakkosdivisioonaa.

 

Miksi yhteistyötä Kemi-Tornio alueella?

Tarvitsemme yhteistyötä pelaajan vuoksi emme seuran tai kaupungin vuoksi. Pelaajalle täytyy meidän tapaisen kasvattajaseuran pyrkiä takaamaan paras mahdollinen tie kehittyä. Kuten aikaisemmin kerroin, FC Kemissä pelaajalla on hyvät mahdollisuudet edetä urallaan. Käymme ympäri vuoden pelaajan kanssa keskusteluita pelaajan tulevaisuudesta. Samalla mietimme mahdollista seuraavaa siirtoa, mikäli kasvattajaseuramme on liian pieni pelaajan kyvyille. Joka syksy istumme pelaajan kanssa alas ja käymme läpi seuraavan kauden ja 3 vuoden suunnitelman tulevaisuuden eteen. Mitään pitkiä pelaajasopimuksia emme seurassa tee, vaan pelaaja sitoutuu omasta halustaan kasvattiseuraan seuraavaksi kaudeksi, ei yhtään sen pitemmäksi. Tavoite pelaajalla on kuitenkin pelata ylempänä ja me kasvattiseurana olemme tukemassa tätä tietä. Mitä tulee yhteistyöhön olemme onnistuneet siinä loistavasti. Nyt useat meidän kasvatit pelaavat yhteistyöseurassa kakkosdivisioonaa ja käyvät Veikkausliiga -seuroissa tutustumassa omasta halustaan ja omalla pelaajatiellään. Pitää muistaa se, että me kaikki Suomessa olemme kasvattiseuroja ulkomaille, miksi siis pelaajan pitäisi olla sidottu seuran tahtoon pelata siellä missä seura määrää? FC Kemissä pelaaja itse määrittelee pelaajapolkunsa osaavan ja ammattitaitoisen organisaation tukemana. Mikäli pelaaja haluaa kokeilla siipiään organisaatiomme ulkopuolella, on pelaaja aina näin saanut tehdä ja saa tehdä jatkossakin. Viime syksynä monet pelaajistamme neuvottelivat toisenlaisesta pelaajapolusta mutta valitsivat loppujen lopuksi meidän polun. Jo useampi pelaaja on kokeillut muitakin vaihtoehtoja kuin yhteistyön kautta tarjoamiamme mahdollisuuksia, mutta ovat jääneet valitettavan pienelle vastuulle ja osa heistä on palannut jo aikaisemmin rakennetulle pelaajatielleen, siis pelaajan tielle ei seuran valitsemalle tielle. Meille pelaajan oma polku on tärkein ja kunnioitamme sitä.

FC Kemissä teemme yhteistyötä lähes kaikkien alueen seurojen kanssa hyvässä hengessä. Valitettavasti kaikkien kanssa ei vain voi olla samaa mieltä ja toimia heidän määrittelemillään tavoilla. Meillä pelaaja on keskiössä, ei seura tai seuran tavoitteet. Olemme onnistuneet nostamaan useita kemiläisiä pelaajia aina maajoukkueeseen asti. Useat kasvattimme ovat ylpeänä kantaneet alueen seurojen paitoja aina veikkausliigassa asti. Ei kukaan ole heitä kieltänyt tai kyseenalaistanut mahdollisuutta edustaa itseään Suomen korkeimmalla sarjatasolla. On hyvä muistaa, että pelaajia on aina liikkunut molempiin suuntiin tällä alueella. Tästä osoituksena on KePS:n, TP-47:n, FTK: ja nyt Melun menestys Suomen huipulla. Unohtamatta nyt FC Kemin junioreita, jotka ilman yhteistyötä eivät pelaisi Suomen huipulla.  FC Kemissä toivomme, että alueen muut seurat , jotka ovat yhteistyön ulkopuolella, hyppäisivät yhteistyöhön mukaan ja saisimme palautettua alueelle menestyksen myös miehissä. Alueella on selvä kahtia jakautuminen yhteistyössä oman edun tai alueellisen edun kesken. Me FC Kemissä toivomme alueellista yhteistyötä ja toimimme tämän ideologian mukaan tekemällä yhteistyötä yli kaupunki rajojen. Pidämme pelaajan keskiössä ja rakennamme hänelle sopivan väylän pelaajapolulleen, jos pelaaja haluaa siitä poiketa, suomme sen kyllä hänelle ja toivotamme pelaajan tervetulleeksi myös takaisin.

Lopuksi pähkinänkuoressa pelaajapolku FC Kemissä.

FC Kemi pyrkii alueellisen yhteistyön avulla nostamaan alueen A- ja B-juniorit mahdollisimman korkealle kansalliselle tasolle, sekä tukemaan alueen kärkijoukkueiden palaamista takaisin kohti huippua. Pidämme myös huolta niistä pelaajista jotka tulevat huonommista oloista, tai eivät ole niin lahjakkaita. Meillä FC Kemissä jokainen pelaaja on lahja ja menestys on vain seurausta lahjojen huolehtimisesta.

 

Valmennuspäällikkö: Kalle Huusko 19.2.2014