Junioripäällikön jurinoita. Yhteistyössä on voimaa!

10.8.2012

Junioripäällikön jurinoita. Yhteistyössä on voimaa!

 

Innostuin jälleen kirjoittamaan palstalleni lukiessani Urheilulehteä, jossa puhuttiin ruotsalaisesta tutkimuksesta, jossa 15-19 -vuotiaat pelaajat siirtyivät ulkomaalaisiin akatemioihin. Tutkimuksessa 107:stä ruotsalaisesta pelaajasta, jotka siirtyivät akatemioihin, vain 24 pelaajaa pääsi Ruotsin kahdelle korkeimmalle sarjatasolle ja vain 2 pääsi akatemioiden edustusjoukkueisiin. Peräti 83 pelaajaa olivat jättäneet haaveensa jalkapalloammattilaisuudesta. Tässä alueemme kaikille valmentajille osoitus siitä, kuinka tärkeää meidän oma työ on ja siihen uskominen. FC Kemissä me uskomme omaan työhömme ja laatuun niin paljon, ettei meidän pelaajia tarvitse haikailla muille vesille.  Seurassamme jokainen pelaaja saa kykyjensä mukaista huomiota ja pääsee varmasti kontakteidemme kautta oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Kesä on kohta lähes vierähtänyt ja pojat palailevat koulunpenkille ahertamaan. Tosin taisivat ahertaa lomallaan hieman enemmän kuin koulussa on totuttu. Harjoittelimme esimerkiksi B2 ryhmän kanssa heinäkuussa yhteensä 28 kertaa. Aikamoinen määrä 13-17- vuotiaille pojille. Ahkerimmat kävivät vielä tämän päälle muiden joukkueiden harjoituksissa ja tekivät omia yksilöllisiä harjoitteita. Seuramme järjesti myös jokaiselle halukkaalle aamuharjoittelun 3 kertaa viikossa koko kesän.

Harjoittelu huipulle vaatii raakaa työtä niin organisaatiolta kuin pelaajilta. Kova työ on jo alkanut näkymään nuoremmissakin pelaajissa. Olemme myös tehneet ihmeellisen huomion vaatimustason ja harjoitusmäärien noustessa.  Yleensä tässä vaiheessa tapahtuu lopettamisia, mutta olemme tainneet onnistua poikkeuksellisen hyvin, sillä pelaajamäärämme on vain kasvanut. Toki kaikki eivät ole ahertaneet kaikissa harjoituksissa, eikä tarvitse, sillä meillä voi olla mukana myös harrastusmielessä, kunhan kunnioittaa pelaajia, jotka haluavat urallaan pitkälle ja pelaavat näin ollen harjoitusmääriä vastaavia minuutteja.

Seuramme on tänä kesänä syventänyt yhteistyötä TP-47:n kanssa. Yhteistyö ei ollut mikään itsestään selvyys vielä viime syksynä, sillä meillä oli voimassa oleva farmi/yhteistyösopimus PS-Kemi Kingsien kanssa. Talvella PS Kemin johtokunta kieltäytyi jatkamasta hyvin alkanutta farmisopimusta ja jouduimme katsomaan toiseen suuntaan kuin omaan kotikaupunkiimme. Mutta kun hätä on suuri, on myös apu lähellä. Teimme TP-47 kanssa yhteistyösopimuksen helmikuussa ja saimme nuoria pelaajia edustuksemme avuksi.

Kesän tullessa TP-47 ajautui kuilun partaalle II-divisioonassa ja lainasimme heille edustuksemme syömähampaan ja oman kasvattimme Keijo Huuskon. Edustusjoukkueemme oli hyvissä asemissa johtaen sarjaa ilman tappioita. Tässä vaiheessa kohtasimme kuitenkin ylitsepääsemättömiä vaikeuksia Jaakko Isterin, Henri Lousteen, Sami Huhtiniemen ja Tapio Heinosen loukkaantuessa loppukaudeksi. Tähän kun lisättiin Henri Halvarin polvileikkaus ja muutaman muun avauspelaajan loukkaantumiset oli puolet aloituksesta telakalla ja nuoret pelaajat kovassa paikassa. Tässä vaiheessa saimme TP-47:stä muun arvokkaan tuen lisäksi lainalle useita pelaajia auttamaan edustustamme mm. oman kasvattimme Aleksi Räihän. Hyvätkään avut eivät onnistuneet korvaamaan menetettyjä pelaajia ja otteluruuhkassa menetimme useita tärkeitä pisteitä nousua ajatellen. Toisaalta useat seuramme nuoret kasvatit ovat saaneet kallisarvoisia minuutteja edustuksessa kovissa sarjanousuun tähtäävissä peleissä.

Seuranjohto päävalmentaja Markku Kalermon johdolla ovat tehneet hyvää työtä. B-juniori ikäisen Joona Vetelin siirtyminen TP-47:ään suureen rooliin keskelle putoamistaistelua on osoitus siitä, että olemme valinneet seurassamme oikean linjan. Nuoret pelaajat ovat valmiita vastaamaan isoihinkin haasteisiin hetken ollessa oikea. Yhteistyömme muihinkaan suuntiin ei ole loppunut tähän, vaan edustuksestamme lähti myös Ville Järvinen hakemaan peliminuutteja PS-Kemiin ja Jani Kokkila siirtyi Santa Clausiin 2-divisioonaan avauksen mieheksi. Voimme siis olla jälleen ylpeitä kasvatustyöstämme, jonka hedelmiä tulee jatkuvasti lisää.

Yhteistyö TP-47:n kanssa A-junioreissa on ollut myös palkitsevaa. Yhteisellä Meri-Lapin joukkueella voitimme yhden tämän hetken Suomen suurimmista seuroista SJK:n  4-1 näytöstyyliin. Joukkueesta 8 pelaajaa tuli FC Kemistä, yksi Tervolasta ja loput Torniosta. Tämä oli suurta yhteistyön näytöstä kaikille epäilijöille, jotka eivät usko yhteistyön voimaan alueellamme. FC Kemi ja TP-47 haluavat olla suunnan näyttäjinä yhteistyön voimalle koko seutukunnallemme. Olisikohan aika kaikkien herätä nyt yhteistyöhön Meri-Lappilaisen jalkapalloilun uuden nousun saavuttamiseksi. FC Kemi on toiminut hyvässä yhteistyössä myös Keminmaan Pallon kanssa, jossa pelaajamme muodostivat kevätkierroksella yhteisen joukkueen P00-sarjaan.  Vaikka PS Kemi Kings talvella hylkäsi yhteistyön kanssamme, olisi toiveissa, että myös Kuninkaat istuisivat muiden seurojen kanssa alas ja olisivat valmiita aitoon alueelliseen yhteistyöhön vaikkapa juniorijalkapalloilun edistämiseksi. Olisi kaikkien etu, ettei kukaan jäisi yksin taistelemaan jo muutenkin vähenevien pelaajamassojen kanssa, vaan pyrkisimme yhdessä viemään alueemme junioreitamme mahdollisimman pitkälle.

FC Kemin kausi on sujunut siis todella mallikkaasti. Edustuksen taistellessa kärkisijoista ja Janne Oksalan johtaman B1:n voittaessa ykkösen kevätkauden ei paljon paremmin voisi mennä. B2 tuloskäyrä on koko ajan nouseva ja Jan Vesan johtama P02-03 on kehittynyt huimaa vauhtia.

Yksi joukkue on jälleen ylittänyt jopa oman käsitykseni kehittymisen mahdollisuuksista rajatussa ajassa. Markku Oksalan johtama P99-00 ryhmä on kehittynyt niin hurjaa vauhtia, että kaikki on mahdollista kun vain jaksaa tehdä lujasti töitä ja uskoa tulevaan.  Syksylle luomme kovan tavoitteen selviytyä B-junioreissa SM-karsintasarjaan. Toiveissa on myös TP-47:n A-junioreiden nouseminen tammikuussa alkavaan SM-karsintasarjaan. FC Kemi antaa molemmille joukkueille täyden tuen. Toivottavasti joukkueet nousevat ja mahdollisimman moni alueemme nuorista pelaajista pääsee kokeilemaan rajojaan suomalaisen juniorijalkapalloilun huipulla. Olisi kiva nähdä HJK:n junioreiden edesottamuksia alueellamme. Nythän edustuksemme alueella pelataan ”kuka tippuu kolmosdivisioonan- pelejä” ja täällä ei vieraile edellisten vuosien tapaan maamme huippujoukkueita. Kaikki hyvä on todellakin mahdollista yhteistyöllä Kemin ja Tornion välillä.

Ps. Pojat, Futsal-kausi häämöttää ja uusia kykyjä on ilmaantumassa hakemaan SM-mitaleita.

Kiitos vielä kaikille niille 1617 lukijalle, jotka lukivat edellisen juttuni :)