Pelisilmää

17.5.2013

PelisilmääUusi kausi 2013 on vierähtänyt käyntiin seuramme kaikilla joukkueilla. B1 ja A-juniorit ottivat tosin varaslähdön kauteen jo tammikuussa alkaneessa SM-karsintasarjassa. Molemmat joukkueet selvisivät jatkokarsintaan, mutta matka katkesi Suomen terävimmälle huipulle kesäksi. Tämä ei kuitenkaan ollut maailmanloppu. Nyt moni pelaaja pääsee näyttämään kykynsä ykkösdivisioonassa ja siellä syksyllä saavutettu menestys luo taas uusille kyvyille mahdollisuuden pelata näitä Suomen terävimmän huipun pelejä tammikuusta lähtien. On mahtavaa huomata alueemme kyvykkäimpien pelaajien janoavan päänahkoja hiekkalaatikon ulkopuolelta. Viime aikoina alueella on totuttu vain pelailemaan juniorisarjoissa 100 kilometrin säteellä piirin sarjapelejä, mutta onneksi kovalla työllä on pojat itsensä saaneet nostettua huipulle ja meno siellä näyttää jatkuvan/maistuvan. Toivon todella A ja B-junioreiden selvittävän tiensä tammikuussa taas alkavaan SM-karsintasarjaan. Isompien poikien vanavedessä on tapahtunut myös historiaa sillä FC Kemin C-juniorit selvittivät tiensä Kai Pahlman jatkokarsintaan. Sinne asti alueelta ei ole joukkuetta selvinnyt mies muistiin. Toivotaan, että pojat selvittävät tiensä lopputurnaukseen, toisaalta pääsy valtakunnalliseen sarjaan C-junioreissa on hieno saavutus. Nuoremmissa junnuissa jokaisessa ryhmässä on tapahtunut piristymisen merkkejä. Kesällä tulen henkilökohtaisesti antamaan lisäpanoksen näiden joukkueiden käyttöön Fortum-tutorinominaisuudessa. Erityisen tyytyväinen olen vahvasta yhteistyöstä Veitsiluodon kisaveikkojen juniorijoukkueiden kanssa.

Pelisilmää

Niin, jutun aiheena oli tällä kertaa pelisilmä. Sitä pitää löytyä kentällä, mutta seura tarvitsee myös kentän ulkopuolella vahvaa pelisilmää kehittääkseen toimintaa. Pelisilmää on todellakin seuralta löytynyt henkilövalinnoissa, eli seuran tiimissä.

Aloitetaan edustusjoukkueesta, päävalmentaja Markku Kalermo on juuri oikea henkilö luotsaamaan seuramme lahjakkaimpia junioreita oikeaan satamaan. Markulla on ollut ilmiömäinen kyky työstää alati uudistuvasta ja nuoresta materiaalista menestyvää miestenjoukkuetta. Joukkueen taustoja johtaa rautakanslerin ottein manageri Tuomas Isteri ja hyvänä apunaan Kyösti Kähkönen.  Tuomaksen rooli managerina on ollut elinehto itsenäiselle edustusjoukkueellemme.

Seuramme yhteistyöjoukkueessa TP-47 A-junioreissa hienoista tuloksista on vastannut Juha Lamsijärvi. Juice on ollut todella vahvassa roolissa alueen A-junioreiden olemassa ololle. Moni poika voi kiittää Juicea saadessaan mahdollisuuden taistella ikäistensä kanssa paikasta auringossa. Yhteistyö ei olisi juuri paremmin voinut toimia seurojen välillä ja siitä kiitos kuulu henkilöille, jotka eivät tavoittele itselle mitään vaan aidosti haluavat tarjota nuorille pelaajille mahdollisuuksia.

B1 joukkueeseen löysimme oman kasvatin ja todellisen työmyyrän Janne Oksalan, aisaparinaan Juuso Kumpulainen. Janne on tehnyt todella kovasti töitä poikien kanssa ja varmasti moni poika voi tulevaisuudessa kiittää Jannea opittuaan mitä vaatii tehdä yhdessä töitä unelmien eteen. Ei ole vaikeaa veikata kenestä valmentajasta tulee alueemme seuraava ammattivalmentaja. Kerrassaan hienoa työtä on tässä joukkueessa urheilullisesti tehty, unohtamatta vanhempien panosta, sillä tie Suomen huipulle ei ole myöskään helppo taloudellisessa mielessä. Toivottavasti Janne pysyy seuramme junioreiden parissa vielä muutaman vuoden ennen kuin houkutukset isommille areenoille vievät miehen.

B2 on kostuu Kemi-Tornion lahjakkaimmista C-junioreista, joilla on tulevaisuudessa tavoitteena pelata valtakunnallisissa juniorisarjoissa. Pelaajat ovat 80 % C-junioreita. Tätä joukkuetta luotsaa Henri Mäki-Jokela, allekirjoittaneen ja Jarkko Montosen avustaessa. Taustalla toimii vahvasti myös Henri Enqvist, Jouko Skantsi, Tuomo Husa ja Jarmo Lahdenperä. Tästä joukkueesta tulee muodostumaan alueemme B1 seuraavat kolme vuotta. Sillä joukkueessa on todella hyviä 98-vuonna syntyneitä pelaajia. Myös 1999 syntyneet Samppa Marjamaa ja Ville Uimaniemi tulevat olemaan suuressa roolissa tulevaisuuden B-junioreissa. Tässäkin pelisilmä on tuonut taustalle erittäin onnistuneen organisaation. Poikien saavuttama Kai Pahlman jatkokarsinta paikka on myös mainittavan arvoista uudelleen.

00-Pojissa vetovastuun on ottanut tälle kaudelle seuramme legenda Markku Oksala joka jatkaa 40-vuoden valmentaja rajapyykin metsästystä, vaikka miehellä on ikää omien sanojensa mukaan vasta 35 vuotta. Nakin työ takaa, että FC Kemin menestys jatkuu myös tulevaisuudessa. Jokainen B1-joukkueessa pelaava juniorimme on ollut nuoresta pitäen Nakin valmennuksessa, nyt ja tulevaisuudessa.

02-03 joukkuetta luotsaa Jan Vesa yhdessä VKV:sta tulleiden taustojen kanssa. Tässä joukkueessa on tulevia liigapelaajia, olen siitä aivan varma. Kerrassaan loistava porukka joka ei tavoittele menestystä vielä, mutta tulevaisuudessa laajanrintaman peluutus tulee tuomaan sitäkin.

04-05 joukkueessa on myös laitettu uusi vaihde päälle. Jari Myllymäki on nostanut tämän joukkueen profiilia toden teolla. Näkemäni ja kuulemani perusteella kaikilla pelaajilla on hauskaa ja toiminta on samalla todella johdonmukaista. Näin sen kuuluukin mennä.

06-07 joukkue on edustuksemme pelaajan Aleksi Uimaniemen heiniä ja Aleksia auttaa tehtävässä Henri Mäki-Jokela ja Ville Juvonen. Taustoista vastaa Anne Tapio.

FC Kemi on junioripalloilussa edelläkävijä ja todellista pelisilmää on tarvittu keksiä jotain uutta ja ainutlaatuista. Olemme maailman ensimmäisenä keksineet NPF:n.

08-09 joukkuetta olemme alkaneet kasaamaan perustamalla NPF:n, eli suomeksi napero paini futis. Tämä tulee olemaan seuramme kivijalka tulevaisuudessa. Olen aivan myyty tälle idealle. Kehittelimme tämän lajin vastaamaan nuorten muuttuvaan liikunnalliseen nuoruuteen. Enää lapset eivät liiku samalla tavalla kuin me ja edeltäjämme liikkuivat. FC Kemin pelaajilla on monella vahva paini osaaminen taustalla ja itsekin olen tätä hienoa harrastusta monta vuotta jalkapallon ohella harrastanut. Naperopaini auttaa kehittämään naperoiden kehonhallintaa merkittävästi ja jalkapalloa saa sovitettua jokaiseen treeniin todella mukavasti painisalillakin. Tämä on aivan loistava juttu. Tiimiä vetävät maajoukkuetason osaajat Keijo Huusko ja Matti Berg. Toiminnassa vahvasti mukana on myös hyväksi löydöksi osoittautunut junioripäällikkömme Henri Mäki-Jokela.

Pelisilmää on myös vaadittu näiden kaikkien henkilöiden löytämiseen ja valitsemiseen joukkueiden peräsimeen kuin taustoihin. FC Kemi on ollut alueella edelläkävijä seuratoiminnan kehittämisessä. Seurallamme on ollut Junioripäällikkö jo vuosia. Olimme myös alueen ensimmäinen seura jolla on junioreille oma valmennuspäällikkö. Seuralta löytyy Fortum-tutoria ja jokaisella joukkueella on koulutettu valmentaja. Olemme myös alueen ainoa junioriseura joka tarjoaa 3 kertaa viikossa junioreilleen ilmaisen aamuharjoittelun läpi vuoden. Tällaista toimintaa ei löydy edes kaikkien liigaseurojen organisaatioista.

Seuramme tulee keskittymään jatkossa vahvemmin myös ihan sinne napero tasolle. Junioripäällikkö Henri Mäki-Jokela on tuonut monia ideoita kehittää seuramme junioripäätä. Tästä kaudesta alkaen alamme todella satsaamaan laatuun naperoiden tekemisissä ei niinkään massaan. Jokainen pelaajan alku on tervetullut seuraamme, mutta emme havittele massoja ja tee tasoryhmiä. Meillä jokainen pelaaja on yksilö jonka kehitystä myös tarkkaillaan ja haasteista lisätään seuraaviin ikäluokkiin siirtymälle. Näin pystymme takamaan jokaiselle mieleisen ympäristön kehittyä haluamallaan tavalla. Meille jokainen pelaaja on tärkeä.

Pelisilmää kesän peleihin toivottaa valmennuspäällikkö Kalle Huusko 17.5.2013